Στήριξη Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτησε ο Τσίπρας

Στήριξη Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτησε ο Τσίπρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προσβλέπει πλέον η κυβέρνηση, ως μοναδική «απάντηση» στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί και οδηγεί στον εγκλωβισμό στη χώρα μας μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Η Αθήνα διατηρεί υψηλούς τόνους έναντι της πρακτικής αυστηρού ελέγχου των ροών που έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες μέρες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και η Αυστρία και έχει οδηγήσει, ουσιαστικά, σε κλείσιμο των βόρειων χερσαίων συνόρων της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη μη τήρηση όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και συνολικότερα των συμφωνηθέντων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ζήτησε, επιπλέον, να στηριχθεί η Ελλάδα και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν», αναφερόμενος προφανώς στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών που συγκάλεσε χθες η Αυστρία στη Βιέννη, με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ως προς τα αποτελέσματα αυτής της διάσκεψης, κυβερνητικές πηγές αξιολογούν το τελικό κείμενο ως «πολύ προσεκτικό» και στέκονται στις αναφορές για την ανάγκη συλλογικών λύσεων, ενώ θεωρούν ότι, σε αντίθεση με τις υψηλών τόνων λεκτικές διατυπώσεις των προηγούμενων ημερών, υιοθετήθηκε πιο προσεκτικό ύφος. Ωστόσο για την κυβέρνηση η διάσκεψη της Βιέννης παραμένει μια κίνηση αντίθετη με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ε.Ε. Ετσι, στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιάννης Μουζάλας πρόκειται να θέσει το θέμα με αυτήν ακριβώς τη διάσταση.

Πάντως, ακόμα και η επιχειρησιακή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν διασφαλίζει ότι θα χαλαρώσει ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας, τουλάχιστον όχι άμεσα. Ετσι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών γίνεται με βάση ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς από αυτούς που σήμερα υπάρχουν στη χώρα, καθώς η εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού αρχίσει να βελτιώνεται. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο αποκλεισμός των βόρειων συνόρων θα χαλαρώσει μόνον εφόσον στην πράξη διαπιστωθεί ότι μειώνεται η είσοδος νέων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή