Υπέρ της δραστικής μείωσης των ροών η σύνοδος της Βιέννης

Υπέρ της δραστικής μείωσης των ροών η σύνοδος της Βιέννης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Χωρίς ευθείες αναφορές σε κλείσιμο συνόρων, αλλά με μέτρα για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών, έληξε χθες στη Βιέννη η σύνοδος της Αυστρίας και εννέα βαλκανικών χωρών, πλην της Ελλάδας. Το ανακοινωθέν της συνόδου, που συντάχθηκε από Αυστριακούς διπλωμάτες και απηχεί 100% τις αποφάσεις της Βιέννης, μιλάει για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών».

Η μείωση θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας «αλυσιδωτής αντίδρασης της λογικής», σύμφωνα με τη διατύπωση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. «Τα κράτη είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της συνόδου. «Στα εργαλεία αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική και στρατιωτική συνιστώσα», καθώς και η «αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σημεία των συνόρων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση». Οπερ σημαίνει, σε πρώτη φάση, ότι η Αυστρία θα στείλει 20 αστυνομικούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεργαστούν με την ΠΓΔΜ για να παρεμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών προς Βορρά και για να χορηγούν τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, είπε ότι στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών της αστυνομίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βελιγράδι, έχει προσκληθεί και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο Βελιγράδι συνεδρίασε χθες εκτάκτως το γραφείο συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας με θέμα το προσφυγικό και αποφάσισε να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τεθούν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων.

Παρά τις κινήσεις και τις αποφάσεις της, η Βιέννη υποστηρίζει ότι παραμένει οπαδός μιας πανευρωπαϊκής λύσης. Σύμφωνα με την αυστριακή ανάγνωση, η χθεσινή κοινή σύσκεψη με τα μέλη της Ε.Ε. Σλοβενία, Κροατία και Βουλγαρία και τα μη μέλη Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία θα διευκολύνει τη λήψη πανευρωπαϊκών αποφάσεων στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. «Δεν θα πάμε πολύ μακριά εάν ο καθένας προσπαθεί να βρει δική του λύση», σχολίασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Τσεμπλί.

Εν τω μεταξύ, χθες, οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της 7ης Μαρτίου για τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε. για το προσφυγικό. «Το σχέδιο κοινής δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχει», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Οι αριθμοί των προσφύγων πρέπει να μειωθούν δραστικά και άμεσα και γι’ αυτό συγκαλούμε τη σύνοδο στις 7 Μαρτίου».

Επικρίσεις

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε χθες την ευρωπαϊκή ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι ξοδεύει όλες τις δυνάμεις της προσπαθώντας να αποτρέψει τις εισόδους, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ζωές, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους.

Το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μια τέτοια απόπειρα, αλλά μέχρι στιγμής έχει εξυπηρετήσει μόλις 600 πρόσφυγες. Χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν πρέπει η Ουγγαρία να μετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων, υποδεχόμενη τον αριθμό προσφύγων που της αναλογεί, σύμφωνα με την κατανομή των Βρυξελλών, ή όχι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή