Την τήρηση της συμφωνίας θέλει η Αθήνα

Την τήρηση της συμφωνίας θέλει η Αθήνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο διεξάγονται πλέον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τη συμμαχική επιχείρηση που θα λάβει χώρα στο Αιγαίο, με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών. Ηδη από προχθές το βράδυ την ευθύνη των διαπραγματεύσεων έχει αναλάβει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κ. Μιχ. Διάμεσης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Ν. Κοτζιά, που –παρά την παρουσία του σε Κάιρο και Λευκωσία– φαίνεται ότι αναλαμβάνει και αυτός πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα διά της διπλωματικής οδού και να αναλάβει ταχέως τα καθήκοντά της η νατοϊκή μοίρα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Κοτζιάς καταρτίζει κείμενο το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους ομολόγους του, των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπου θα επισημαίνεται η ανάγκη να τηρηθεί με ακρίβεια η ήδη υφιστάμενη πολιτική συμφωνία για περιπολίες των συμμαχικών πλοίων στο Αιγαίο, με σκοπό τη μείωση των προσφυγικών ροών. Ο κ. Κοτζιάς βρισκόταν σε επαφή με τον κ. Αλ. Τσίπρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των επαφών που είχε σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, απέδωσε στην Τουρκία παρελκυστική πολιτική στη νατοϊκή συμφωνία, λέγοντας πως «την Τουρκία αρχικά την ενδιέφερε μια συμφωνία, βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ θα μετακινούνταν προς τη Συρία. Εμείς κάθε άλλο παρά έχουμε τέτοιο ενδιαφέρον. Το δεύτερο σημείο ήταν το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στον έλεγχο και στον περιορισμό των ροών στα χωρικά ύδατα μεταξύ των νησιών του Ανατ. Αιγαίου και των τουρκικών παραλίων». Επί τούτου, τόνισε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα επιμέρους ζητήματα», αλλά «αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι να προχωρήσει οποιοδήποτε αίτημα ή διαπραγμάτευση έξω από το πλαίσιο που έχει εξαρχής ορισθεί». Ο κ. Κοτζιάς, όπως και οι κ. Γ. Μουζάλας και Π. Καμμένος, τις προηγούμενες ημέρες, απέδωσαν αυτή την καθυστέρηση στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στη «διαφορά ανάμεσα στους στρατιωτικούς και στους πολιτικούς στην ίδια την Τουρκία».

Τις προηγούμενες ημέρες ο χειρισμός αυτών των ζητημάτων γινόταν μεταξύ του υπουργού Εθν. Αμυνας Π. Καμμένου, του αντιστρατήγου κ. Ν. Ζαχαριάδη που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες και του αντιναύαρχου κ. Σπ. Κονιδάρη, ο οποίος βρίσκεται στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης στη Μονς. Ο κ. Κονιδάρης ήταν και ο πρώτος Ελληνας εκπρόσωπος που κλήθηκε να χειριστεί την αναταραχή που δημιουργήθηκε από την κατάθεση του τουρκικού φακέλου με το σύνολο των διεκδικήσεων της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο. Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, πάντως, επαναλαμβάνεται σχεδόν μονότονα ότι το βασικό καθήκον των πλοίων υπό τη σημαία της συμμαχίας θα είναι η παρακολούθηση (maritime surveillance είναι ο όρος που χρησιμοποιείται). Ο επικεφαλής της μοίρας του ΝΑΤΟ δεν έχει τη δικαιοδοσία να δώσει εντολή για διάσωση. Αυτή η απόφαση θα βαραίνει αποκλειστικά τον κάθε καπετάνιο πολεμικού πλοίου της μοίρας που θα περιπολεί στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή