Στόλτενμπεργκ: Καθήκον του ΝΑΤΟ η διευκόλυνση Ελλάδας και Τουρκίας στο προσφυγικό

Στόλτενμπεργκ: Καθήκον του ΝΑΤΟ η διευκόλυνση Ελλάδας και Τουρκίας στο προσφυγικό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη θάλασσα του Αιγαίου έδωσε στη δημοσιότητα ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γιανς Στόλτεμπεργκ, λίγη ώρα μετά τη λήξη του στρατιωτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε αρχικά στον ρόλο που θα διαδραματίζουν οι νατοϊκές δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι τα πλοία της συμμαχίας «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», είπε κατά την δήλωσή του ο ΓΓ του NATO.

Συνεχίζοντας, κατέστησε σαφές ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν πίσω στα τουρκικά εδάφη.

Μια σημαντική λεπτομέρεια ακόμα, είναι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μπορέσει η Αγκυρα να ελέγξει καλύτερα τις προσφυγικές ροές.

Το στρατιωτικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ σημείωσε χθες, Τετάρτη, βήματα προόδου, φτάνοντας σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το πώς θα εξελιχθεί η επιχείρηση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αισιοδοξία για άμεση εκκίνηση της επιχείρησης εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η επιχείρηση ακόμα και αύριο, εξηγώντας ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι «αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας». Τόνισε ότι, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Τουρκία είχε δηλώσει πρόθυμη να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έρχονται από τα δικά της παράλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή