Αμεση λήψη μέτρων ζητεί ο Μητσοτάκης

Αμεση λήψη μέτρων ζητεί ο Μητσοτάκης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηροποίηση  της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών από τις κρατικές αρχές ζήτησε, χθες, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της εικόνας ασφυξίας από τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα». Απαίτησε, δε, από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η, όπως χαρακτηρίστηκε, ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, να δημιουργηθούν, παράλληλα με τους ανοικτούς χώρους για τους πρόσφυγες, και «κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής» για τους παράτυπους μετανάστες, αλλά και να ενισχυθεί, με κάθε μέσο, η δράση του Λιμενικού προφανώς με στόχο την αποτροπή νέων αφίξεων σε ελληνικό έδαφος. Η Ν.Δ. κάνοντας, ουσιαστικά, διάκριση μεταξύ δικαιούμενων άσυλο και μη, προκρίνει μια πιο «σκληρή» αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που συνάγεται από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη «οι παράνομες ροές με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα», αλλά και στην προειδοποίησή του προς την κυβέρνηση ότι έχει την ευθύνη «να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας». Με τον τρόπο αυτό, η Ν.Δ. εξακολουθεί να υπηρετεί την εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και για την ανάγκη η Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες ελέγχου της παράνομης διακίνησης από τα εδάφη της αλλά, παράλληλα, αναδεικνύει και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη χαοτική, ως προς τους μετανάστες, κατάσταση που επικρατεί.

Τη σχετική ευθύνη της Τουρκίας ανέδειξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στον Τούρκο πρέσβη, σε συνάντηση που είχαν έπειτα από αίτημα του κ. Μητσοτάκη, με τον κ. Ουράς, πάντως, να παραμένει στην πάγια γραμμή της Αγκυρας ότι η χώρα του έχει ήδη κάνει πολλά και έχει αναλάβει βάρος από την κρίση στη Συρία.

Στη Ν.Δ., όπου και συγκροτήθηκε ειδική ομάδα διαχείρισης του μεταναστευτικού με τη συμμετοχή των Ν. Δένδια, Ντόρας Μπακογιάννη, Β. Κικίλια, Μ. Βορίδη, Ν. Παναγιωτόπουλου, Γ. Κεφαλογιάννη, Αθ. Δαβάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Κουμουτσάκου, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που εξέπεμπε χθες τουλάχιστον το υπ. Αμυνας για πλήρη απεμπλοκή στο ζήτημα της ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό άλλωστε και η Συγγρού επιμένει ότι θα πρέπει να προηγηθεί της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κάτι που αποδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, επισκέφτηκε τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, πλην του Ν. Μιχαλολιάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή