Η Αθήνα ανακάλεσε την Ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη

Η Αθήνα ανακάλεσε την Ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες διπλωματικού παγετού επικρατούν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, καθώς η Αθήνα αποφάσισε την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της για τους αυστριακούς σχεδιασμούς στο προσφυγικό. Η διάσκεψη της Βιέννης με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Βαλκανικής πλην της Ελλάδος, θεωρείται από την Αθήνα εχθρική κίνηση, κάτι που άλλωστε αντιμετωπίστηκε αρχικά με διάβημα και διαμαρτυρίες από τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα σε σειρά Ευρωπαίων ομολόγων του. Η ανάκληση της πρέσβειρας, κ. Χρυσούλας Αλειφέρη, από τη Βιέννη περιγράφεται από το υπουργείο Εξωτερικών ως κίνηση «διαφύλαξης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «τα μεγάλα προβλήματα της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στον 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες αστυνομικών διευθυντών». Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος, επίσης, καταδίκασε τις «μονομερείς» ενέργειες στο προσφυγικό.

Η απάντηση της Βιέννης δεν ξέφυγε καθόλου από την πάγια ρητορική του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών. «Η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ, σε μάλλον δηκτικό τόνο, επισημαίνεται πως η ανάκληση της κ. Αλειφέρη από την Βιέννη συνιστά «μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβειρα τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή