«Αγνωστος Χ» ο χρόνος εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

«Αγνωστος Χ» ο χρόνος εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 30ή Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες της δράσης της συμμαχικής μοίρας στο Αιγαίο προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Η Αθήνα, ωστόσο, επενδύει στην ταχεία ενεργοποίηση της δύναμης, ώστε έως τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας, στις 7 Μαρτίου, να καταγραφεί μείωση. Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες για τη νατοϊκή εμπλοκή, επισημαίνοντας ότι θα γίνει με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Καμμένος ανακοίνωσε χθες την ευόδωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο πρέσβεων (North Atlantic Council) και επιβεβαίωσε ότι πλέον απομένει η εκ νέου συνάθροιση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου και θα αποφασισθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αποστολής. Η απόφαση στο Συμβούλιο ελήφθη ομόφωνα τα ξημερώματα της Πέμπτης λόγω των πολύ έντονων πιέσεων προς την Τουρκία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο της συμφωνίας (τεσσάρων σελίδων) «ταξίδεψε» αρκετές φορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα (και το Κάιρο, όπου βρισκόταν ο κ. Ν. Κοτζιάς), έως ότου συμπεριληφθεί σαφής αναφορά στον ρόλο της νατοϊκής μοίρας ως αποτρεπτικής προς τις προσφυγικές ροές. Στο εμπιστευτικό τετρασέλιδο της συμφωνίας γίνεται λόγος για «area of operation/activity», δίχως ωστόσο να προσδιορίζεται επακριβώς. Στρατιωτικές πηγές διευκρινίζουν ότι ο όρος activity (δράση/δραστηριότητα) περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια το έργο που θα έχει η μοίρα. Η Ελλάδα έχει θέσει ήδη ως περιοχή δραστηριοποίησης όλο τον χώρο από τις εκβολές του Εβρου έως και το Καστελλόριζο, ενώ και χθες ο κ. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δ. Κρεμαστινού, είπε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα Δωδεκανήσων.

Συγκλίνουσες στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Στρατιωτική Επιτροπή θα εξαρτηθεί από δύο σημεία που αφορούν αποκλειστικά τη διάθεση των Τούρκων: Πρώτον, αν θα ζητήσουν εκ νέου να μην επιστρέφουν οι πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια και, δεύτερον, αν θα συμφωνήσουν στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex. Τονίζεται ότι η βασική ένσταση που προβάλλουν οι Τούρκοι στο σκέλος συνεργασίας με τον Frontex, είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ύπαρξη τεχνικών εκκρεμοτήτων παραδέχθηκε χθες και ο υπ. Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας, ο οποίος είπε στη Βουλή πως «η συμφωνία –που πολλά σημεία της ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί και είναι σε εξέλιξη εντός των ημερών η πλήρης αποσαφήνιση– είναι η διενέργεια αναγνώρισης, επιτήρησης και επίβλεψης του παράνομου διάπλου προσώπων στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές». Ανέφερε ότι εντός των ορίων της κυριαρχίας της χώρας «θα επιχειρήσουν οι ελληνικές αρχές» και όχι οι νατοϊκές, αποστροφή που υποκρύπτει και πολιτική διαφωνία για όσα έχουν συμφωνηθεί.

Τα νατοϊκά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο κινούνται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Active Endeavor», η οποία έχει άλλη στόχευση (ISIS, Συρία, τρομοκρατία). Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα παρέχει 12 πλοία, πέρα από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» που ήδη είναι ενταγμένη στη νατοϊκή μοίρα SNMG 2. Η επιχείρηση θα συντονίζεται από τη Διακλαδική Διοίκηση στη Νάπολη της Ιταλίας, ο διοικητής της οποίας, ναύαρχος Μ. Φέργκιουσον, θα βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ν.Δ. διά του κ. Γ. Κουμουτσάκου ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή