Η Ν.Δ. αναμένει κλιμάκωση της πόλωσης από Τσίπρα

Η Ν.Δ. αναμένει κλιμάκωση της πόλωσης από Τσίπρα

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση σε αποδρομή βλέπει η Νέα Δημοκρατία, αναμένοντας περαιτέρω κλιμάκωση της πόλωσης. Στον απόηχο της, μετά σκληρών επιθέσεων, συναίνεσης που ζήτησε ο πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό, στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιλέξει μια στρατηγική έντασης με στόχο είτε να ανακόψουν την προϊούσα φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου είτε για να κατασκευάσουν τον μύθο της πτώσης τους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ένα εκλογικό ακροατήριο που θα τους επιτρέψει να συντηρηθούν την «επόμενη μέρα».

Στελέχη κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας προειδοποιούν για παροξυσμό έντασης «για να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη βυθιζόμενη παρέα εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και, ουσιαστικά, αποδίδουν στον κ. Τσίπρα μια στρατηγική εγκατάλειψης της εξουσίας, αλλά με όρους που θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στο τιμόνι έπειτα από μια «γαλάζια» κυβερνητική παρένθεση.

Σύμφωνα με τη Συγγρού, η εμμονή του κ. Τσίπρα σε καταγγελίες που αποδεδειγμένα είναι ανυπόστατες, όπως εν προκειμένω η «λίστα Μπόργιανς», δεν συνιστά παρά προσπάθεια πόλωσης και διχασμού απέναντι «στον πανικό της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση της χώρας». Για το ζήτημα της λίστας, για την οποία ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ δήλωσε χθες ότι θα προτείνει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η Ν.Δ. επικαλείται την ίδια την επιστολή του κ. Μπόργιανς, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να την παραποιήσει. «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μπόργιανς στην επιστολή του αναφέρει επί λέξη: “Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Ελληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015”», σημειώνει η Συγγρού, προσθέτοντας πως «ο μοιραίος για την Ελλάδα πρωθυπουργός γαντζώνεται με πανικό σε μια παραποιημένη από τον ίδιο επιστολή, ανίκανος να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της χώρας».

Η Ν.Δ. εγκαινίασε από το χθεσινό briefing του κ. Γ. Κουμουτσάκου μια νέα τακτική δημόσιας αναφοράς στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «μοιραίο». Ο χαρακτηρισμός αυτός όχι μόνον θα κυριαρχεί εφεξής στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα επιχειρηθεί να αιτιολογήσει και την άρνηση της Ν.Δ. να μπει στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι, χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος υπογράμμισε ότι είναι η Ν.Δ. που έσυρε τον κ. Τσίπρα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, διότι δεν εμπιστεύεται το πώς ο πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί μόνος του, ενώ, σε μια αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αιτιολόγηση της θέσης του κόμματος εναντίον των «οικουμενικών σεναρίων», προσέθεσε ότι «ένα κριτήριο είναι αυτό το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική διακυβέρνηση τη χώρα, κάτω από τις δραματικές συνθήκες τις οποίες βρίσκεται, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Τίποτα από αυτά που έκανε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή δεν είναι καν συνώνυμα των δύο αυτών λέξεων. Καμία διαβεβαίωση και καμία εγγύηση από τον κ. Τσίπρα δεν έχει για μας αξία. Μόνο οι πράξεις μετράνε. Και οι πράξεις είναι απογοητευτικές».

Νέο πρόγραμμα, νέα πρόσωπα

Ανοιγμα προς την κοινωνία, το οποίο φιλοδοξεί να αποτυπωθεί και στα νέα όργανα του κόμματος, επιχειρεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε νέους μηχανικούς στον χώρο εργασίας τους, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ασφαλιστικό και φορολογικό του κλάδου, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο επισκέψεων – αυτοψιών σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Με την ίδια επιδίωξη, οι κ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζουν σήμερα τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κυβερνητικού προγράμματος, εγχείρημα που συνδυάζεται με το άνοιγμα του κόμματος σε στελέχη της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας εκτός «γαλάζιων» μηχανισμών και, ενίοτε, κομματικών τειχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου προγραμματικού λόγου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Σαββαΐδης, ο καθηγητής Γεώργιος Σ. Πρεβελάκης, η πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε χθες της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, σημειώνοντας ότι ο βασικός στόχος είναι «να προκύψει ένα νέο σύγχρονο καταστατικό, το οποίο θα μετατρέψει τη Ν.Δ. σε ένα πραγματικά ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ατζέντα του συνεδρίου δεν θα περιοριστεί στα οργανωτικά ζητήματα, καθώς έγινε αποδεκτή από τον κ. Μητσοτάκη η εισήγηση του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Μιλτ. Βαρβιτσιώτη να υπάρξει και πολιτικός διάλογος σχετικά με τα λάθη αλλά και το πολιτικό στίγμα του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ΟΝΝΕΔ, η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου έληξε πριν καν ξεκινήσει, καθώς χθες η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακήρυξε, ελλείψει αντιπάλου, τον μόνο υποψήφιο, Βασ. Γεωργιάδη, πρόεδρο της «γαλάζιας» Νεολαίας. Η επιλογή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τέως προέδρου Σ. Ιωαννίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η μη διεξαγωγή εκλογών «αδικεί τα χιλιάδες μέλη αλλά και τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει δώσει σημαντικούς αγώνες για την οργάνωση και θα έπρεπε να είχε τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση». Συνεργάτες, πάντως, του κ. Γεωργιάδη σχολίαζαν δηκτικά ότι η αποτυχία της πλευράς Ιωαννίδη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές επιχειρείται να αποκτήσει πολιτικό μανδύα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή