Μητσοτάκης: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν»

Μητσοτάκης: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγραμματικές ασκήσεις διεύρυνσης και διακυβέρνησης ξεκίνησε από χθες, με την πανηγυρική έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου προγράμματος, η Ν.Δ., σε μία συγκυρία όπου ο βαθμός αβεβαιότητας για τις εν γένει εξελίξεις είναι σημαντικός.

«Οποτε κι αν γίνουν εκλογές θα είμαστε έτοιμοι και θα τις κερδίσουμε», ήταν η σχετική απάντηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο ερώτημα για τον ορίζοντα που έχει στη διάθεσή της η Ν.Δ., προκειμένου να διαμορφώσει τον νέο της προγραμματικό λόγο. «Ενα πρόγραμμα χρειάζεται χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιταχύνουμε σε καθοριστικούς τομείς για τη χώρα», αναγνώρισε, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα προκύψει θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή».

Στο ίδιο πλάνο με τον αντιπρόεδρο του κόμματος και υπεύθυνο για την εκπόνηση του προγράμματος κ. Κ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στο στίγμα του νέου προγράμματος («το πρόγραμμά μας συνδιαμορφώνεται με την κοινωνία, τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή με τον λαϊκισμό του παρελθόντος», είπε).

Ωστόσο ήταν χθες σαφές ότι ο όγκος των προβλημάτων που καλείται να υπερβεί η χώρα βαραίνει στους σχεδιασμούς του. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η στρατηγική του κ. Τσίπρα κατατείνει στη διαμόρφωση των συνθηκών για «απόδραση» του πρωθυπουργού, στην περίπτωση που το μείγμα του προσφυγικού, της εκκρεμούσας αξιολόγησης και των κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και φορολογικό αποδειχθεί εκρηκτικό. Ο βαθμός διάρρηξης της εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό είναι τέτοιος, που κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. σχολίαζε ότι αμφιβάλλει ακόμη και για την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Τσίπρα ως προς την αναζήτηση συνεννόησης στο μεταναστευτικό μέτωπο. Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ως ενδεικτικό παράδειγμα την επιλογή του κ. Τσίπρα να πάει στη Βουλή την Τετάρτη όχι μόνο χωρίς να ενημερώσει για τις προθέσεις του τον κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο είχαν νωρίτερα επικοινωνήσει τηλεφωνικά, αλλά και εξαπολύοντας ανοίκεια επίθεση εις βάρος της Ν.Δ. και του αρχηγού της.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου προγραμματικού λόγου της Ν.Δ. έρχεται να υλοποιήσει τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία. Η ίδια στρατηγική εξυπηρετείται και από τη χθεσινή παρουσία του στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας ομάδας στην οποία δεν ανήκει η Ν.Δ., αλλά με την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. μοιράζεται κοινές θέσεις. Επικαλούμενος την άποψη Φερχόφσταντ, ότι αιτία του ευρωπαϊκού προβλήματος είναι ο εθνικισμός, που συνδέεται άμεσα και με τον λαϊκισμό και σε έναν βαθμό και με μια τάση αυταρχισμού, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και το μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως πρόκειται για κλασικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δράσει συλλογικά, και ενδίδει εύκολα σε εθνικές στρατηγικές απομόνωσης. Ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σχολίασε πως «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με έναν νέο εθνικό, ευρωπαϊκό τσαμπουκά. Θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη».

Χατζηδάκης: Ελπίδα αλήθειας το πρόγραμμα

«Τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις σαπουνόφουσκες τις πληρώσαμε ακριβά. Το δικό μας πρόγραμμα δεν θα είναι καρπός του “λεφτόδεντρου”, αλλά καρπός μιας σοβαρής και μελετημένης εργασίας. Θα δίνει στους Ελληνες την ελπίδα της αλήθειας». Με αυτή τη φράση ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα των επιδιώξεων της νέας «γαλάζιας» ηγεσίας ως προς τον προγραμματικό λόγο του κόμματος. Επιδίωξη που συνδυάζεται και με την ανάδειξη – αξιοποίηση μιας νέας γενιάς στελεχών, μέσα από τα πολλά (698) και «βαριά» (κάτοχοι μεταπτυχιακών, διδακτορικών τίτλων) βιογραφικά που υπεβλήθησαν μετά την πρόσκληση της Ν.Δ.

«Αναζητούμε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος. Θέλουμε να φρεσκάρουμε τη Ν.Δ. σε επίπεδο θέσεων, στελεχών και πρακτικών, και μέσα από το πρόγραμμά μας να δώσουμε κάποια πρώτα δείγματα σε αυτή την κατεύθυνση» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ανάλαβε, κατά τη χθεσινή εκδήλωση, να παρουσιάσει τη δομή και τους επιμέρους επικεφαλής του εγχειρήματος. Η πορεία σύνταξης του προγράμματος θα παρακολουθείται από ένα 7μελές Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο αποτελείται από τους κ. Μιχ. Αργυρού, αναπλ. καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Γ. Γεραπετρίτη, αναπλ. καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Καποδιστριακό, Δημ. Καλαβρό, επιχειρηματία και ιδρυτή του TedX Athens, Νέλλη Κάτσου, Δ/Σ Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, Θεοδ. Πελαγίδη, καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Παν. Πειραιώς, Γ. Πρεβελάκη, καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Νίκη Τζαβέλλα, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή. Η συγγραφή του προγράμματος θα διαμορφωθεί σε πέντε ενότητες, με αντίστοιχους επικεφαλής: Ανάπτυξης υπό τον κ. Χρ. Σκλαβούνη, πρόεδρο του ΤΧΣ την περίοδο 2013-15, Αξιοκρατίας υπό τον αναπλ. καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Σπύρο Βλαχόπουλο, Αριστείας με επικεφαλής τον Γ. Ιωάννου, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Αξιοπιστίας (σ.σ. της διεθνούς εικόνας της χώρας) υπό τον πρέσβη ε.τ. Γιώργο Σαββαΐδη και, τέλος, Αλληλεγγύης με επικεφαλής τον πρώην Γ.Γ. του υπ. Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή