Αβραμόπουλος: Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται με κατάρρευση

Αβραμόπουλος: Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται με κατάρρευση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσφυγική κρίση απειλεί το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κατάρρευση, προειδοποίησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου Ελληνες και ξένοι ομιλητές επέκριναν μονομερείς ή ακόμη και διμερείς και τριμερείς ενέργειες, επιμένοντας πως οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από κοινές δράσεις του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι δοκιμάζονται το όραμα, η αρχιτεκτονική και το αξιακό σύστημα της Ευρώπης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ενωση καλείται να αναμετρηθεί με την Ιστορία, όχι τις δημοσκοπήσεις. Κατηγόρησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποκύπτουν στον λαϊκισμό και εκτίμησε πως οι προσφυγικές πιέσεις προς την Ευρώπη θα αυξηθούν και όχι μόνο από τη Μέση Ανατολή, για να υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα είναι πως η υφιστάμενη πολιτική ενσωμάτωσης δεν λειτουργεί και πρέπει να επανασχεδιασθεί και να εφαρμοσθεί πιο αποτελεσματικά.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε μεν στην αρχή, αλλά τώρα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες οι οποίες αναγνωρίζονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η λύση δεν είναι η αποδοχή της επερχόμενης κατάρρευσης, αλλά η αναζήτηση τρόπων που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να διαχειρισθεί το πρόβλημα και να υπερβεί τις δυσκολίες, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να αποφύγουμε ένα breakdown και να πετύχουμε ένα breakthrough».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνεται μια α λα καρτ επίκληση αρχών και δεσμεύσεων από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την αντίθεσή του στον συντηρητισμό που υπάρχει στην Ευρώπη και στην άνοδο της ξενοφοβίας.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας άμεση αλλαγή του Δουβλίνου ΙΙ και κατήγγειλε κινήσεις, όπως αυτές της ομάδας Βίσεγκραντ, αλλά και τη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ευθέως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επικεντρωθεί στους πρόσφυγες καθώς δεν αντέχει τη διαχείριση των παράνομων μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από την Τουρκία να ξαναβάλει βίζα στις χώρες του Μαγκρέμπ προκειμένου να περιορισθεί η ροή οικονομικών μεταναστών που περνούν με 40 δολάρια από το Μαρόκο στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν όλα αυτά δεν γίνουν άμεσα στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, «η Ευρώπη θα διαλυθεί».

Στη συνάντηση, που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, πέρα από το προσφυγικό και την οικονομία, συζητήθηκαν αρκετά επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο, από τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία –ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους– και τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο μέχρι θέματα θεσμών και δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή