Στις 6,5 μονάδες η διαφορά Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Στις 6,5 μονάδες η διαφορά Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική καταγράφει η έρευνα κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, που διενεργήθηκε από τις 22-24 Φεβρουαρίου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 24% έναντι 17,5 του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 6%, ΚΚΕ με 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%, Ενωση Κεντρώων με 4,5%, ΑΝΕΛ με 2,5%, Το Ποτάμι με 2% και ΛΑΕ με 2%. Ενα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 24% δεν απάντησε, ενώ 7,5 από τους ερωτώμενους επέλεξαν «άλλο». Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει επίσης ποσοστό συσπείρωσης μόλις 44%, με τους ψηφοφόρους που τον εγκαταλείπουν να στρέφονται προς το «άκυρο/λευκό-αποχή» κατά 26%, προς το «δεν ξέρω/δεν απαντώ» κατά 16%, προς το «άλλο» κατά 4% και προς τη Ν.Δ. κατά 3%.

Σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες (ποσοστό 87%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, με μόλις ένα 6,5% να δηλώνει ικανοποιημένο. Το ποσοστό των μη ικανοποιημένων φτάνει το 74% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το 53% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ στο ίδιο ύψος (53,5) κυμαίνεται το ποσοστό που δεν κρίνει θετικά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Αρνητικά κρίνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 67% των ερωτηθέντων, με ένα 19% να εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, το 38,5% πιστεύει ότι η προσωπική οικονομική κατάστασή του «σίγουρα θα χειροτερεύσει» και άλλο ένα 28% ότι «μάλλον θα χειροτερεύσει».

Κάμψη παρουσιάζει εξάλλου η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χάνει 4,5 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 18,5% «θετικών και πολύ θετικών» εκτιμήσεων. Τον ξεπερνά, για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 22,5%, ενώ πρώτος σε θετικές εκτιμήσεις αναδεικνύεται ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης με 24%. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής ή ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Συγκεκριμένα: 42% προτιμά οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο εκτός του κ. Τσίπρα, 25,5% επιλέγει να παραμείνει ο κ. Τσίπρας «και να αναζητήσει τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων από την παρούσα Βουλή» και 22% θέλει πρόωρες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή