Θεοδωράκης υπέρ συγκλίσεων

Θεοδωράκης υπέρ συγκλίσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των συγκλίσεων και των συζητήσεων για την ανάδειξη ακόμη και νέας ηγεσίας σε φορέα που θα προκύψει από τη συνεννόηση των δυνάμεων του Κέντρου τάχθηκε χθες ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία με την οποία εγκαινιάστηκε το τριήμερο συνέδριο του Ποταμιού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έβαλε σειρά όρων γι’ αυτή τη σύγκλιση, τονίζοντας ότι θα εξαρτηθεί «από τις δυνάμεις που θα προστεθούν». Χαρακτήρισε προϋπόθεση τη συμμετοχή της νέας γενιάς, απέκλεισε τους «παλαίμαχους» της πολιτικής και διεμήνυσε ότι το κόμμα του «δεν θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη Κεντροδεξιά ή τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε δημοσίως ότι τις τελευταίες ημέρες μίλησε «με πολλούς ανθρώπους που ηγούνται, μικρών ή μεγάλων προσπαθειών, στον προοδευτικό χώρο. Της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς», περιγράφοντάς τους ως «φυσικούς συμμάχους» του κόμματός του. Και από τις επαφές που είχε, όπως είπε, πρότεινε να συγκροτηθεί το «Κοινοβούλιο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, σε αυτό μπορούν να μεέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, από το Δίκτυο της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, τις Κινήσεις Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τους Μεταρρυθμιστές, την Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Δράσης, του Κοινωνικού Συνδέσμου του κ. Γ. Φλωρίδη, της κίνησης «Μπροστά» και της πρωτοβουλίας των «58». Σε αυτούς, ο κ. Θεοδωράκης περιλαμβάνει και την πρωτοβουλία των 30 δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας που διεκδικούν «μεταρρυθμιστικές λύσεις».

Ο κ. Θεοδωράκης υπερασπίστηκε τη διετή πορεία του Ποταμιού, ζητώντας από τους προοδευτικούς πολίτες «να σκεφτούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη χώρα ένα ατόφιο, καθαρό μεταρρυθμιστικό κόμμα». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η προοδευτική Ελλάδα «θα ηττηθεί αν το Ποτάμι φοβηθεί και κάνει πίσω». Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε ότι το κόμμα του «δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες κορυφής», τονίζοντας πως οι πολίτες επιθυμούν να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση «να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν» και να αποτραπεί η επιστροφή «από την πίσω πόρτα» όσων οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αφανισμό της μεσαίας τάξης με «οριζόντιες και άδικες περικοπές, υπερφορολόγηση και ύφεση που αποσαθρώνει ολόκληρους οικονομικούς κλάδους που στηρίχθηκαν στην εσωτερική κατανάλωση».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, εκείνο που απαιτείται για τη διάσωση της χώρας είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, «διαταξικό και διαγενεακό, για την ενίσχυση των νέων γενεών και των παραγωγικών τάξεων», κάτι που, όπως είπε, είναι εφικτό μόνο μέσω κυβερνήσεων «ευρύτατης συνεργασίας». Αυτές οι συμμαχίες απαιτούν, είπε, «τουλάχιστον το 51% της κοινωνίας. Τα κόμματα εξουσίας, όμως, θέλουν να βολεύουν τα δικά τους παιδιά. Δεν θέλουν παρείσακτους να τους ελέγχουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή