Συνάντηση Πιτέλα, με Γεννηματά και Θεοχαρόπουλο

Συνάντηση Πιτέλα, με Γεννηματά και Θεοχαρόπουλο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτησα από τον Τζιάνι Πιτέλα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Δουβλίνο και στον μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα .

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί η λύση δεν είναι στο Αιγαίο, η λύση βρίσκεται στις ακτές της Τουρκίας. Και η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Του ζήτησα επίσης να στηρίξει και να συντονίσει μια Διάσκεψη των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων στην Αθήνα, μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες της Κύπρου, της Ιταλίας και της Μάλτας» ανέφερε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, στις ακραίες φωνές που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρώπης. Θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο στενές οι σχέσεις των χωρών-κρατών μεταξύ τους, να μην απομονώνεται καμία χώρα, να μην προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες και να μην δημιουργούμε ρήγματα μεταξύ μας».

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά ο Τζ. Πιτέλα «έκανε αποδεκτή την πρότασή μου και με μεγάλη χαρά θα συνεργαστούμε το συντομότερο δυνατό για την υλοποίηση της Διάσκεψης αυτής στην Αθήνα».

«Το προσφυγικό πρόβλημα για το οποίο μιλήσαμε σε βάθος με τη Φώφη μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω κοινών δράσεων, όχι μέσω μονομερών πρωτοβουλιών. Είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία και να την εφαρμόσουμε, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε τα hot spots για την ταυτοποίηση και είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της ΕΕ να φιλοξενήσουν ένα ποσοστό προσφύγων», ανέφερε ο Τζ. Πιτέλα υπογραμμίζοντας πως μετά από πρόταση της κ.Γεννηματά «θα αναλάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία στην Αθήνα, ώστε να φέρουμε  στο τραπέζι σοσιαλιστές εκπρόσωπους από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και σοσιαλιστές εκπροσώπους από όλες της βαλκανικές χώρες. Αυτό θα είναι μια μεγάλη σοσιαλιστική απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού».

Με τον Τζιάνι Πιτέλα συναντήθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με τον κ. Πιτέλα συζητήσαμε το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού καθώς η χώρα μας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση υπογραμμίζοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι εθνικό. Τόνισα στον κ. Πιτέλα ότι πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Επισήμανα ότι τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος λόγω του προσφυγικού και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Του ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και μου επεσήμανε ότι θα το πράξει. Τόνισα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες χωρών της Ε.Ε. στο προσφυγικό και χώρες της Ε.Ε. να μην συμμετέχουν στην μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχει συμφωνηθεί».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ακόμη πως συζήτησε με τον κ. Πιτέλα για την οικονομία. «Υπογραμμίσαμε, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ότι για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζονται πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας ιδίως των νέων ανθρώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή