Προτάσεις Βενιζέλου για το προσφυγικό

Προτάσεις Βενιζέλου για το προσφυγικό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού φαινομένου κατέθεσε χθες με άρθρο στην προσωπική ιστοσελίδα του ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρώην υπουργός προτείνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Πρώτον, το προσφυγικό ως διεθνές –και όχι ευρωπαϊκό– θέμα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «ιδίως των μόνιμων μελών του», την πλήρη συνεργασία της Τουρκίας, αλλά και τη συνεργασία αραβικών και αφρικανικών χωρών. «Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο μέσα στο ευρύτερο αυτό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο μπορεί να έχει πραγματική προστιθέμενη αξία», τονίζει. Δεύτερον, λόγω της διασταύρωσης του προσφυγικού με τις ροές παράτυπων μεταναστών, απαιτείται η επέκταση των συμφωνιών επανεισδοχής όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με τις χώρες αρχικής προέλευσης (π.χ., Μαρόκο). Τρίτον, σε συνεργασία με την Yπατη Αρμοστεία ΟΗΕ και την Τουρκία, να τοποθετηθούν πλωτά κέντρα καταγραφής και διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών στις τουρκικές ακτές. Πέμπτον, άμεση συγκρότηση ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου. Eκτον, επιβολή συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν, δηλαδή στην Ελλάδα, με έγγραφα που εκδίδονται στην Ελλάδα και έχουν ευρωπαϊκό και διεθνές κύρος. Εβδομον, για τα μονομερή μέτρα (π.χ., από την Αυστρία) θα πρέπει η Ελλάδα με προσοχή «να έχει προετοιμάσει κινήσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας δικής της και των προσφύγων».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα συντονίσει τη Δευτέρα (18:00, Γαλλικό Ινστιτούτο) συζήτηση με θέμα «Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;», με ομιλητές τούς κ. Γ. Προβόπουλο, Jean Quatremer και Χρ. Χωμενίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή