ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Η αξιολόγηση αποτελεί το 70% του προγράμματος

o-stathakis-facebook-thumb-large-thumb-large

«Το 2016 παραμένει ένα κρίσιμο έτος, εάν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος, όλοι περιμένουν θετικό πρόσημο στο τέλος του χρόνου», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Mega.

Επίσης σημείωσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να μην δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος οικονομικής αστάθειας.

«Η πρώτη αξιολόγηση όπως έχει φανεί και στο παρελθόν εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας|, υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Είναι δεδομένο, είπε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.

Ανέφερε, επίσης, ότι και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης-δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόσταση των δυο πλευρών στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διατυπώσει την κόκκινη γραμμή της, σύμφωνα με την οποία ζητάει τριετή παράταση προστασίας δανείων και η οποία θα αφορά στην πώληση μικρομεσαίων στεγαστικών και καταναλωτικών.

«Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα», είπε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με το θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης προσέθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα κυρίως με το ΔΝΤ και την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Στην ερώτηση σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι «το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων».

Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, έχει ξεκινήσει να λύνει την εξίσωση του συνταξιοδοτικού, παίρνοντας ως βασική υπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές. «Υπό αυτή την έννοια, αναζητάει τα χρήματα που απαιτούνται για να είναι βιώσιμο το σύστημα μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η πορεία με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, και υπό αυτό το πρίσμα, η δέσμευση που έχει στο μνημόνιο είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Αυτή τη δέσμευση τηρεί η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση» για σενάριο νέων πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει κλείσει τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων» και προσέθεσε πως «οτιδήποτε σε αυτή τη φάση παρατείνει, επιτείνει ή προκαλεί αστάθειες είναι παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε».

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, επισήμανε ότι έχει τελειώσει, καθώς έχει ήδη δοθεί σε Κομισιόν, θεσμούς και αντιπολίτευση, και αναμένονται τα τελικά σχόλια πριν κατατεθεί άμεσα πλέον στη Βουλή.

Για το προσφυγικό είπε ότι είναι «πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη και την φυσιογνωμία της», και συμπλήρωσε ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπισή του είναι πόροι που ούτως ή άλλως θα απορροφηθούν γι' αυτό τον σκοπό.