Δ. Αβραμόπουλος: Δεν έχουμε χρόνο πάνω από 7 μέρες

Δ. Αβραμόπουλος: Δεν έχουμε χρόνο πάνω από 7 μέρες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα SOS εκπέμπει ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος προς την Ελλάδα, αλλά και προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, τονίζοντας ότι πλέον είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων που πρέπει να παρθούν χωρίς καμία ολιγωρία. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα περάσει από μία πρωτόγνωρη φάση, αυτήν της εφαρμογής πλάνων έκτακτης ανάγκης. 

Ο κ. Αβραμόπουλος, που έχει επωμιστεί το δυσκολότερο χαρτοφυλάκιο στην Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα, δηλώνει αποκλειστικά στην «Κ», μία εβδομάδα πριν από την πιο κρίσιμη μέχρι στιγμής σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ελέγξουμε την κατάσταση». 

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής, και εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι συνεχείς και σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Αβραμόπουλος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους υπουργούς και ηγέτες των κρατών-μελών, ενώ από αύριο μέχρι και την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί τη Βιέννη, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, τα Σκόπια, αλλά και την Αθήνα, για να μπορέσει να επιτευχθεί κάποια συναίνεση και να πέσουν οι τόνοι, πριν καθίσουν όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών στο ίδιο τραπέζι σε μία εβδομάδα. 

Απτά αποτελέσματα

Ο κ. Αβραμόπουλος σε έντονο τόνο, που δεν χρησιμοποιεί συνήθως, τονίζει στην «Κ» πως «αν όλοι δεν αναλάβουν τις επόμενες επτά ημέρες το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, τότε θα περάσουμε στην εφαρμογή πλάνων έκτακτης ανάγκης. Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον. Απλούστατα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ελέγξουμε την κατάσταση: να μετριάσουμε τις ροές, να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών προς τα βόρεια, να τους εξασφαλίσουμε προσωρινή στέγη και να λειτουργήσει, επιτέλους, η μετεγκατάσταση. Απαιτούνται απτά αποτελέσματα με συντονισμένη δράση όλων».

Και σημειώνει: «Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν καθοριστικό σε 3 σημεία.

Πρώτον, η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να αποδώσει αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά στην εφαρμογή του Action Plan αλλά και στη συμφωνία για τη νατοϊκή υποστήριξη. Πρέπει να σας πω ότι μόλις λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συνεδρίασή μας επετεύχθη μια δύσκολη συμφωνία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ύστερα από συνεχή διαβούλευσή μου με τον γενικό γραμματέα. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και αν θα ανακόψει την εγκληματική δράση των διακινητών.

Δεύτερον, οι δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση πρέπει να γίνουν πράξη. Είχα αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις με υπουργούς κρατών-μελών και αναμένω να διατεθούν άμεσα θέσεις για μετεγκατάσταση, τις οποίες η Ελλάδα με τη συνδρομή των υπηρεσιών μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ώστε να αρχίσει το σύστημα να λειτουργεί.

Τρίτον, κατέστη σαφές ότι μονομερείς, διμερείς, τριμερείς ενέργειες, όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα, αντίθετα τα διογκώνουν. Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη συμμετοχή των χωρών του λεγόμενου “βαλκανικού διαδρόμου” είναι η μόνη στρατηγική και, επιτέλους, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα διαρκές παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Εχουν παρέλθει οι εποχές που οι συνεδριάσεις των υπουργών εστίαζαν σε διαπιστώσεις και πολύωρες συζητήσεις: τώρα είναι ώρα ευθύνης και δράσης, γιατί αυτό που διακυβεύεται ξεπερνά την προσφυγική κρίση. Ο χρόνος δεν είναι πια σύμμαχός μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή