Γραμμή άμυνας με το βέτο όπλο για τον Τσίπρα

Γραμμή άμυνας με το βέτο όπλο για τον Τσίπρα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμές άμυνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα επιτρέψουν αφενός την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και, αφετέρου, το «άνοιγμα» των συνόρων προς Βορρά, αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος προσεγγίζουν ήδη τις 110.000, παρά τις «διαρροές» ότι περιορίζονται στις 20.000, ενώ οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, εάν τα σύνορα κλείσουν οριστικά είναι εφιαλτικές: Οπως λέγεται, μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περίπου 200.000.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου, να αντιστρέψει το κλίμα, προαναγγέλλοντας ότι εάν δεν γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες, η Ελλάδα δεν θα διστάσει να «μπλοκάρει» κάθε απόφαση της Ε.Ε., και πέραν του προσφυγικού που απαιτεί ομοφωνία, από χρηματοδοτήσεις και κοινοτικά προγράμματα, μέχρι μείζονος σημασίας ζητήματα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ζητήσει η συγκεκριμένη, έμμεση πλην σαφής απειλή για βέτο να συζητηθεί στο προγραμματισμένο για την τρέχουσα εβδομάδα συμβούλιο αρχηγών και να καταγραφεί στο κοινό ανακοινωθέν ως επίσημη θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Στην επερχόμενη σύνοδο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, παράλληλα, τη σύμπλευση στο προσφυγικό με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ αλλά και με την Κομισιόν. Ομως, οι κινήσεις της Αυστρίας, των χωρών του Βίσεγκραντ και του λεγόμενου «Βαλκανικού διαδρόμου» καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο. Επίσης, αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα συνιστά ότι είναι στην πραγματικότητα άγνωστο, λόγω της στάσης της Αγκυρας, πότε θα αρχίσει η νατοϊκή επιχείρηση επιτήρησης στο Αιγαίο και, κυρίως, τι πρακτικά αποτελέσματα θα αποφέρει.

Σκλήρυνση

Η κυβέρνηση, πάντως, ήδη φροντίζει να αποστείλει μήνυμα σκλήρυνσης της στάσης της, ειδικά στον απόηχο της «συνάντησης της Αυστρίας»: Πρώτον, ήδη, όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έχει εμμέσως πλην σαφώς αποστείλει μήνυμα ότι η Αθήνα μπορεί να αξιοποιήσει το όπλο του βέτο, εάν επιχειρηθεί η χώρα να κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη της το βάρος του προσφυγικού. Επίσης, στο παρασκήνιο, έχει «επισημανθεί» στους εταίρους πως η Ελλάδα δυτικά και βόρεια έχει σύνορα μήκους 1.000 χιλιομέτρων. Επί της ουσίας, δηλαδή μεταδίδεται πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τηρεί επ’ αόριστον τη σημερινή της προσέγγιση που έχει περιορίσει τη ροή προσφύγων προς την Ειδομένη, ενώ είναι προφανές πως οι πρόσφυγες, προκειμένου να μην παραμείνουν μόνιμα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα θα αναζητήσουν κάθε δυνατή δίοδο προς την Ευρώπη, είτε από τα βόρεια σύνορα, είτε δυτικά.

Η ελληνική στρατηγική θα τεθεί επί τάπητος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη. Πάντως, επί της ουσίας το συμβούλιο «επιβλήθηκε» στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς ο τελευταίος είχε σπεύσει να συζητήσει το θέμα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Εξάλλου, η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά υπέβαλε, την περασμένη Τρίτη, το σχετικό αίτημα κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παυλόπουλο, ήταν πως το συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί «εάν και όταν κριθεί σκόπιμο».

Σε κάθε περίπτωση, από τη Συγγρού τονίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρά την άκρως πολωτική στρατηγική που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός, επειδή πλέον «το μεταναστευτικό – προσφυγικό αποτελεί εθνικό θέμα, αλλά και διότι κρίνει σκόπιμο ο κ. Τσίπρας να είναι δεσμευμένος, καθώς δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της Συνόδου».

Στο συμβούλιο αρχηγών αναμένεται, τέλος, να συζητηθεί και η πορεία της πρώτης αξιολόγησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο η Αθήνα να διασυνδέσει το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση, καθώς το οικονομικό κόστος διαχείρισης του πρώτου είναι πλέον μεγάλο για τον προϋπολογισμό και επηρεάζει το δημοσιονομικό κενό. Ομως, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να υπάρξουν τριβές με τη Γερμανίδα καγκελάριο που αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή