Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάλι σε «νευρική κρίση»

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάλι σε «νευρική κρίση»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες αναταράξεις και αμφιβολίες για το συμπαγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναδύονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς ασφαλιστικό, φορολογικό, διαπραγμάτευση, αξιολόγηση, μεταναστευτικό – προσφυγικό πολυκαιρίζουν ως ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και μεταξύ των βουλευτών αρχίζουν να αναδύονται εμφανή σημάδια κόπωσης.

Μάλιστα, ο έκδηλος προβληματισμός κυβερνητικών βουλευτών για τις αντοχές τους στη διαχείριση τόσων πολλών θεμάτων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει μεταφερθεί στο Μαξίμου. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στις συνομιλίες τους δεν έχουν, πλέον, τη βεβαιότητα που παρουσίαζαν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αδιατάρακτη και ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές μπορούν μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος των δύσκολων νομοθετημάτων που η κυβέρνηση έχει μπροστά της.

Στην ομιλία του στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες περιοχές, φρόντισε να επισημάνει: «ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αγωνιά με δίκαια αιτήματα, μια πολύ μικρή μειοψηφία στήνει παραστάσεις, προσκαλώντας τις κάμερες με καμιά εικοσαριά-τριανταριά άτομα, σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να τους πω ότι δεν είναι αποδοτικό και ότι είναι τσάμπα κόπος. Γιατί; Γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε καριερίστες, ούτε λαμόγια, ούτε δέχονται ή θα δεχθούν ποτέ απειλές και εκβιασμούς. Εχουν βγει μέσα από τον λαό και αγωνιούν για τον λαό». Οι δηλώσεις του αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες και εκλαμβάνονται ως «τονωτική ένεση» προς τους βουλευτές του κόμματός του.

Είχε προηγηθεί, με αφορμή τα επεισόδια που ο κ. Τσίπρας αποδοκίμασε ως μεμονωμένα, η μεταφορά προς την κυβερνητική ηγεσία κλίματος αγωνίας σημαντικού αριθμού βουλευτών να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με την εκλογική βάση τους. «Φοβόμαστε να πάμε στα χωριά μας» είναι η φράση που εκστομίζουν όλο και περισσότεροι βουλευτές, οι οποίοι, έχοντας ακριβώς προεκλογικά προβάλει ότι «έχουν βγει από τον λαό και αγωνιούν για τον λαό» δυσκολεύονται να βρουν ευήκοα ώτα και κατανόηση από τους ψηφοφόρους για την πολιτική που η κυβέρνηση υλοποιεί, ενώ παραδέχονται ότι το επιχείρημα «ξέρατε τον Σεπτέμβριο με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσουμε», δεν τολμούν να το εκστομίσουν προς τους ψηφοφόρους τους.

Παρά τις ενδείξεις εκτόνωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων που κατεγράφησαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, καθίσταται σαφές ότι είναι, κυρίως, η κόπωση και η εποχικότητα των γεωργικών εργασιών που αποσύρει τα τρακτέρ από τις εθνικές οδούς και όχι η αίσθηση των αγροτών ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους με τις βελτιωτικές κυβερνητικές προτάσεις. Αλλωστε, καθώς οι τελικές ρυθμίσεις τελούν υπό την έγκριση των δανειστών, όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής.

Η αξιολόγηση

Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, που η κυβέρνηση προκρίνει προς τους βουλευτές ως απαρχή αντίστροφης πορείας της οικονομίας, διαφημίζοντας την προοπτική απομείωσης του χρέους, καθυστερεί, ενώ καθίσταται όλο και περισσότερο σαφές ότι προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, θα απαιτηθούν μέτρα πολύ πιο δύσκολα από αυτά που η κυβέρνηση έχει καταθέσει προς τους εταίρους σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, σε ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια. Και, βεβαίως, πέραν κάθε εκτίμησης και προγραμματισμού εξελίσσεται η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, όπου η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών δείχνει να κλιμακώνεται. «Καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος για πολλά, ταυτόχρονα ανοιχτά μέτωπα, που διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου και τώρα έχουν γίνει εκρηκτικά» αναφέρουν σε συνομιλίες τους, ακόμη και εντός του κοινοβουλίου. Μάλιστα, στις μεταξύ τους συζητήσεις, όλο και πιο συχνά, αναφέρονται σε προκλήσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και στήριξη από μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, πέραν των κυβερνητικών. Διευκρινίζουν, πάντως, ότι εννοούν το ενδεχόμενο νέων σχημάτων από την παρούσα Βουλή και όχι σε σενάρια πρόωρων εκλογών.

Τι ζητεί ο πρωθυπουργός από τους αρχηγούς

«Λευκή επιταγή» για αξιοποίηση της δυνατότητας βέτο στις αποφάσεις της Ε.Ε. που απαιτούν ομοφωνία, όχι μόνο εκείνες που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά «στο ευρύτερο πεδίο», όπως αναφέρουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θα διεκδικήσει ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που πρόκειται να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα.

«Είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε έναντι εκείνων που αποφασίζουν να λειτουργήσουν μονομερώς και καταπατώντας συλλογικές αποφάσεις της Ε.Ε.» παρατηρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης του Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι εισηγήσεις των προηγούμενων ημερών ήταν να μετατεθεί προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται καταιγιστικά, να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, που συγκαλείται την επόμενη Δευτέρα, 7 Μαρτίου.

Πάντως, συνομιλητές του κ. Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι «πολύ δύσκολα οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα δώσουν συναίνεση σε μια τέτοια επιλογή». Εκτιμούν, αντίθετα, ότι οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα σταθούν αρνητικά έναντι μιας συγκρουσιακής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή