Συζητείται προσέγγιση αλλά υπό όρους

Συζητείται προσέγγιση αλλά υπό όρους

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δεύτερα γενέθλια του Ποταμιού συμπίπτουν με το πρώτο και κρισιμότερο συνέδριο του κόμματος που πριν από δύο χρόνια ίδρυσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του καθώς και τα στελέχη του συζητούν τις τελευταίες δύο ημέρες για την κατεύθυνση που καλείται να πάρει το κόμμα τους σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει μεταβληθεί ουσιαστικά και σε βάθος, από την άνοιξη του 2014, όταν ο κ. Θεοδωράκης «όργωνε» με ένα βαν την Ελλάδα. Η συναισθηματική φόρτισή του και το δέσιμό του με το Ποτάμι φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του την περασμένη Παρασκευή. Το Ποτάμι «ούτε θα διαλυθεί ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του.

Το πολιτικό ενδιαφέρον για το συνέδριο του Ποταμιού φάνηκε από την αρχή. Χθες, κατά παρέκκλιση της συνηθισμένης πρακτικής, χαιρετισμό δεν απηύθυναν κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά οι ίδιοι οι πρόεδροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η κ. Φώφη Γεννηματά, με διαφορετικό τόνο ανά περίπτωση, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη. Επίσης «το παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ηδη από την Παρασκευή, από το Περιστέρι όπου διεξάγεται το συνέδριο, έχουν περάσει πρόσωπα όπως οι κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος απήυθυνε και χαιρετισμό, Γ. Παπανδρέου, Γ. Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Στ. Μάνος, Γ. Καμίνης, Γ. Πανούσης, Ανδρ. Λοβέρδος, Ν. Μπίστης κ.ά., γεγονός που αναδεικνύει το μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις εξελίξεις στο Ποτάμι. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, ήδη από την Παρασκευή, διατύπωσε τη βασική πρότασή του: Να δημιουργηθεί ένα «Κοινοβούλιο του Κέντρου» από τις δυνάμεις που ξεκινούν από την Κεντροδεξιά και φθάνουν ώς την Κεντροαριστερά.

Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για μια πρόταση η οποία ικανοποιεί τόσο πρόσωπα όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης, που θεωρεί την Κεντροαριστερά «φυσικό χώρο» για το Ποτάμι, όσο και τον κ. Χ. Θεοχάρη (ή τον κ. Ι. Φωτήλα) που θα αισθάνονταν σίγουρα πιο άνετα στη φιλελεύθερη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», ο κ. Θεοδωράκης ενέταξε το Ποτάμι, όσους συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στις λεγόμενες Κινήσεις Πολιτών, την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας, τη Δράση, αλλά και το Δίκτυο της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, όπως και τον Κοινωνικό Σύνδεσμο του κ. Γιώργου Φλωρίδη. Σε αυτό το σχήμα, ο κ. Θεοδωράκης εντάσσει και προσωπικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης. Σε αυτό το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, δεν θα πρέπει να μετέχουν κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής από κανένα κόμμα. Αν και δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε ένα τέτοιο σχήμα, ουκ ολίγοι παρατηρούν ότι, με βάση το εύρος που τέθηκε από τον κ. Θεοδωράκη, δεν θα έπρεπε να αποκλεισθεί ακόμη και κάποια προβολή σε κοινή κοινοβουλευτική στάση των σημερινών κομμάτων που εντάσσονται ή συναντώνται κάπου στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και βρίσκονται στη Βουλή σήμερα. Αν η αρχική συσσωμάτωση που πραγματοποιεί ο κ. Θεοδωράκης ως «Κοινοβούλιο του Κέντρου» δεν εκπροσωπεί το «παλιό», όπως το έθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, τότε δεν αποκλείει την εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας, κάτι που σε κάποια σημεία θυμίζει την πρόταση της κ. Γεννηματά. Δεν πρόκειται, ωστόσο, σε καμία περίπτωση για απόλυτη συμφωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί.

Ο κ. Θεοδωράκης άφησε αιχμές εναντίον στελεχών του Ποταμιού που τις τελευταίες ημέρες αμφισβήτησαν την αυτόνομη πορεία του κόμματος, λέγοντας ότι δεν αποφεύχθηκαν κάποιες κακοδαιμονίες του παλαιού πολιτικού συστήματος. «Υπήρχαν στελέχη μας που πίστεψαν ότι συλλογικές διαδικασίες είναι να μοιράζεσαι τις απόψεις σου με τους αναγνώστες των εφημερίδων και τους θεατές της τηλεόρασης», είπε χαρακτηριστικά. Και απευθυνόμενος σε όσους έχουν «προσωπικές στρατηγικές» προειδοποίησε ότι από Δευτέρα οι αποφάσεις του συνεδρίου θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Κανείς μας δεν θα ανεχθεί πλέον αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή