Απούσα η Βουλή από το μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού

Απούσα η Βουλή από το μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία του Κοινοβουλίου, συνδυαζόμενη με αποσπασματικές κινήσεις «βιτρίνας», έρχεται να προστεθεί στην διαπιστούμενη κρατική-κυβερνητική ανεπάρκεια ως προς την αντιμετώπιση του εκρηκτικά διογκούμενου προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου.

Στους διαδρόμους της Βουλής συζητείται ευρέως το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει οργανωμένη συνεδρίαση αρμόδιων Επιτροπών για το ζήτημα, και πως η όποια «συζήτηση» έγινε αποσπασματικά, με κυριότερες αφορμές την επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει εμβολίμως σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας για κάποια νομοσχέδια τις τελευταίες ημέρες, ή κάποιες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακοινώθηκε ότι αύριο Τετάρτη, το απόγευμα, θα προβεί σε ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για το «προσφυγικό-μεταναστευτικό» ο κ. Μάρκος Παπακωνσταντής, ειδικός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για την μεταναστευτική πολιτική Ι. Μουζάλα.

Στην εύλογη απορία, γιατί από συνεργάτη του κ. Μουζάλα και γιατί στη συγκεκριμένη επιτροπή, και όχι από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό σε Επιτροπές όπως η Εσωτερικών ή Κοινωνικής Πολιτικής, η απάντηση αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντα, ήταν η εξής: «Κλήθηκε ο κ. Παπακωνσταντής στην ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, επειδή είναι εθνικό το θέμα και πρέπει να ενημερωθούν οι απόδημοι. Θα υπάρξουν ενημερώσεις και σε άλλες Επιτροπές».

Τούτων δοθέντων, μένει απολύτως ασαφές το ποιες πρωτοβουλίες ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει το ελληνικό, από κοινού με το ιταλικό, Κοινοβούλιο «σε θέματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση». Η σχετική ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία συνάντησης που είχε στη Ρώμη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας Κ. Δουζίνας, με τους βουλευτές αντίστοιχης Επιτροπής της ιταλικής Βουλής. «Οι Πρόεδροι των αρμόδιων Επιτροπών των δύο Κοινοβουλίων συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση και την οικονομική πολιτική», σημειώνεται στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Συνεργασία Ελλήνων και Ιταλών βουλευτών για την προσφυγική κρίση».

«Θλίψη»

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο πεδίο και της εικόνας που εκπέμπει η χώρα, είναι τοποθετήσεις Ελλήνων και Ολλανδών σε πρόσφατες έκτακτες συνεδριάσεις εντός του μεγάρου της Βουλής.

«Τώρα, συγκεκριμένα στο προσφυγικό, όλοι όσοι έχουν σχέση με το θέμα, έβλεπαν ότι έρχεται. Η βασική αρχή είναι ότι υπάρχουν πρόσφυγες, γιατί υπάρχουν πόλεμοι. Ο μόνος τρόπος να πάψουν να υπάρχουν πρόσφυγες, είναι να μην υπάρχουν πόλεμοι. Όταν γίνεται αυτό που γίνεται τόσο καιρό, το βλέπαμε όλοι ότι ερχόταν. Δεν μας ήρθε κεραυνός εν αιθρία. Το βλέπαμε. Και η Ελληνική Πολιτεία, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν προετοιμάστηκε εγκαίρως. Για να το πω πολύ ευγενικά. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Είμαι καλεσμένη στη Βουλή και δεν θέλω να πω κακό λόγο αλλά είναι αλήθεια ότι καθυστέρησε πάρα πολύ να αρχίσει να το σκέφτεται το θέμα», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Αγγελική Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, Α’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης με αντικείμενο την ενημέρωση μελών δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την Εκθεση Πεπραγμένων της Εθνικής Επιτροπής έτους 2014. Για να προσθέσει με αφορμή ερώτηση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Τώρα το θέμα είναι εμείς η Εθνική Επιτροπή τι μπορεί να κάνει; Λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εκτός από το να εκφράσουμε τη στενοχώρια μας και τη λύπη μας, διότι δεν προστατεύονται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι δεν έχουμε καμιά εκτελεστική εξουσία. Λυπάμαι πολύ γι' αυτό».

Σε άλλη έκτακτη συνεδρίαση Επιτροπής με προσκεκλημένους βουλευτές του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα, που εκτός των άλλων καταδεικνύουν έλλειμμα ενημέρωσης προς τους εκτός συνόρων:

«Θα ήθελα να γνωρίζω ποιες είναι οι ελληνικές ιδέες πάνω στο θέμα αυτό όταν οι  χώρες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τα σύνορά τους σωστά;» Sharon Gesthuizen (Σοσιαλιστικό κόμμα).  “Αναρωτιέμαι εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση και ήρεμη για να επιλύσει το ζήτημα ή αν θα είναι η κατάσταση δύσκολη και χωρίς επίλυση και τι θα γίνει αν δεν βρεθεί μια λύση» Pieter Omtzigt (Χριστιανοδημοκράτες). «Τι κάνει η Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορά της; Άκουσα, πολλή κριτική για το τι γίνεται με την Ελλάδα, για την βοήθεια της Ελλάδας, αλλά δεν άκουσα καμία κριτική μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο για την αυτοκριτική. Γιατί, αν έβλεπα μια ενδοσκόπηση θα με βοηθούσε στο δικό μου Κοινοβούλιο, να σας υποστηρίξω περισσότερο» Sjoerd Potters (Κόμμα για την ελευθερία και τη Δημοκρατία). «Μέχρι πριν τρεις μήνες, αισθανόμασταν πως δεν υπήρχε αίσθηση κατεπείγοντος στην Ελλάδα για να οργανώσει τη διαδικασία ελέγχου στα νησιά, καθότι ήσασταν χώρα από την οποία περνούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι» Joel Voordewind (Χριστιανική Ενωση).

«Κάποια στιγμή»

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα υπάρχει σκέψη να κληθούν σε συνεδρίαση τα μέλη των Ομάδων Φιλίας (περίπου 260 βουλευτές) προκειμένου να συζητηθεί η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας», αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή