Γερμανική παρέμβαση προς Τουρκία

Γερμανική παρέμβαση προς Τουρκία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Aγκυρα βρίσκεται ο διοικητής της νατοϊκής μοίρας SNMG 2, Γερμανός υποναύαρχος Γεργκ Κλάιν, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα για τεχνικές διαβουλεύσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν και θα επιχειρήσουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ιδίως, βεβαίως, από την πλευρά της Τουρκίας. Παράλληλα, τις τελευταίες 24 ώρες η Τουρκία διαψεύδει τις πληροφορίες για κωλυσιεργία της στο Αιγαίο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τόνισε χθες ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ θα τηρηθεί. Από την πλευρά της Γερμανίας, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας διέψευσε ότι υπάρχει γερμανοτουρκική σύγκρουση για την επίσκεψη της υπουργού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο νατοϊκό πλοίο «Bonn» που πλέει μεταξύ Λέσβου και Χίου. Ωστόσο τόνισε πως όταν η κ. Φον ντερ Λάιεν αποφασίσει να κάνει μια τέτοια επίσκεψη, δεν χρειάζεται να πάρει άδεια από κανέναν.

Καταγράφονται, πάντως, δύο γεγονότα των προηγούμενων ημερών τα οποία εντάσσονται, κατά τους έμπειρους παρατηρητές, στην τουρκική πρακτική ανάδειξης των θέσεων της χώρας στο Αιγαίο. Πρώτον, όταν ο κ. Κλάιν προχώρησε στον σχεδιασμό της πορείας του πλοίου του, υπολόγισε ότι η Ελλάδα έχει 10 ν.μ. εναέριο χώρο, εντολή την οποία ανακάλεσε όταν διαμαρτυρήθηκε η τουρκική πλευρά. Και, δεύτερον, ο κ. Κλάιν μεταφέρθηκε από το «Bonn» στην Τουρκία με αρκετή καθυστέρηση και σε τουλάχιστον δύο ελικόπτερα τα οποία μάλιστα εναλλάχθηκαν κατά τρόπο ο οποίος αναδείκνυε την άποψη των Τούρκων για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατ. Αιγαίου. Στην Αθήνα διατηρούν χαμηλούς τόνους και τονίζουν ότι όλα αυτά τα ζητήματα δεν ξεφεύγουν από την πάγια τουρκική τακτική στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Ιδίως μάλιστα ενώπιον ενός τρίτου, όπως είναι οι ξένοι αξιωματικοί, που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την πραγματικότητα μιας δραστηριότητας στο Αιγαίο. Στην Αθήνα ετοιμάζονται για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αύριο θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά. Μάλιστα, θεωρούν ότι η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου, ως η πρώτη από μια σειρά ελληνοτουρκικών επαφών από την Παρασκευή έως και την επόμενη εβδομάδα (Σύνοδος Κορυφής, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Σμύρνη), θα λειτουργήσει επικουρικά στον δρόμο προς εξεύρεση λύσης.

Χθες, στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλτζίτς τόνισε ότι «στόχος μας είναι οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ να εκτελούνται χωρίς να διεγείρονται τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφαση του συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου κατ’ αυτό τον τρόπο σχεδιάστηκε. Και στην απόφαση αυτή καταγράφηκε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ θα εκτελούνται χωρίς να ζημιώνονται και να επηρεάζονται οι εθνικές θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας». Ο κ. Μπιλτζίτς αρνήθηκε, επίσης, ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία επαναπροώθησης των Σύρων προσφύγων. «Εν προκειμένω γίνεται λόγος για την επαναπροώθηση ορισμένων μεταναστών, που εξακριβωμένα διέφυγαν ως παράνομοι μετανάστες από την Τουρκία. Ομως στο πλαίσιο της συμφωνίας, δεν γίνεται λόγος για τους Σύρους», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή