Στ. Θεοδωράκης: Ικανοποίηση επειδή υιοθετήθηκαν θέσεις της αντιπολίτευσης

Στ. Θεοδωράκης: Ικανοποίηση επειδή υιοθετήθηκαν θέσεις της αντιπολίτευσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιωμένος για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε στο συμφωνηθέν κείμενο αρκετές από τις προτάσεις του Ποταμιού δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κ. Αλ. Τσίπρας υποχώρησε σε σειρά ζητημάτων στο προσφυγικό για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Οπως, για παράδειγμα, τη συναίνεση που τελικώς επέδειξε στην ανάγκη πλήρους διαχωρισμού των προσφύγων από τους μετανάστες, στη δημιουργία κλειστών κέντρων φύλαξης για όσους μετανάστες δεν πληρούν τα κριτήρια να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. και στην άμεση απέλαση όσων μετά τις ταυτοποιήσεις αποδεικνύεται ότι έχουν πει ψέματα ως προς την προέλευσή τους για να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η αίσθηση που μετέφερε εκ των υστέρων στους συνεργάτες του ο κ. Θεοδωράκης ήταν ότι ο κ. Τσίπρας πιθανότατα αποδέχθηκε τη χθεσινή σύσκεψη για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αισθάνεται αποδυναμωμένος στην Ε.Ε. και ήθελε να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής με συγκεκριμένα αιτήματα που να εκφράζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, δεύτερον, για να βρει ένα άλλοθι στο εσωτερικό του κόμματός του, προκειμένου να μεταβάλει τις γνωστές διαλλακτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, επικαλούμενος, έναντι των πιθανών ενδοκομματικών επικριτών του, την ανάγκη μιας διακομματικής συμφωνίας για τη χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής.

Ο κ. Θεοδωράκης, όπως είχε προαναγγείλει, εισηγήθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς να θεσπισθεί θέση υπερυπουργού για το μεταναστευτικό με ευρείες αρμοδιότητες, προκειμένου να συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αν και είχε δεσμευθεί, μάλιστα, να πει και όνομα, εντέλει το απέφυγε, καθώς δεν είδε να υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού στο εν λόγω αίτημά του.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης, όπως έλεγε σε συνεργάτες του, ήταν εκείνος που έπεισε τον κ. Τσίπρα να διαμορφωθούν το ταχύτερον δυνατόν ειδικές δομές που θα αναλάβουν όχι μόνο τη φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά που φθάνουν στη χώρα μας, αλλά και τον κεντρικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση όσων παιδιών προσφύγων και μεταναστών μείνουν τελικώς στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί δε ότι ο κ. Θεοδωράκης ανέλαβε κάποια στιγμή και πυροσβεστικό ρόλο, καθώς η κ. Γεννηματά ενέμενε μέχρι τέλους να μπει στο τελικό κείμενο μια παράγραφος σκληρής αυτοκριτικής της κυβέρνησης, αίτημα που την έπεισε να αποσύρει, καθώς θα ήταν παράδοξο να συνυπογράψει ένα τέτοιο κείμενο και ο κ. Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή