Δύο μέτωπα ζητούν λύση από τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Δύο μέτωπα ζητούν λύση από τον πρόεδρο της Ν.Δ.

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντίπαλο τον χρόνο, δεδομένου ότι στο επιτελείο της Ν.Δ. δεν έχει αποκλειστεί –τουναντίον– το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, τρέχουν οι διαδικασίες οργανωτικής, οικονομικής και προγραμματικής ανασυγκρότησης του κόμματος.

Ωστόσο, ο συνδυασμός του ρευστού πολιτικού σκηνικού και των σοβαρών ανοικτών θεμάτων, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό με όσα συνεπάγεται και η αξιολόγηση, αλλά και το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. δίνουν στον κ. Μητσοτάκη την ευχέρεια να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί χωρίς μείζονες εντάσεις και διαφοροποιήσεις.

Στο προσφυγικό, η σκλήρυνση της γραμμής του έναντι της κυβέρνησης, η επιχειρηματολογία ότι για την έξαρση του προβλήματος ευθύνεται, κυρίαρχα, η κυβέρνηση Τσίπρα και η δημόσια υιοθέτηση μιας αυστηρής ατζέντας, με ταυτόχρονη δικαίωση των πολιτικών που άσκησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λειτούργησαν συσπειρωτικά, καθώς, πέραν των όσων υπερασπίζονται τη γραμμή της συνεννόησης, κάλυψε και τους «γαλάζιους» θιασώτες της πιο σκληρής αντιπαράθεσης, όπως ενδεικτικά τους κ. Μ. Βορίδη και Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Την ίδια στιγμή που η δρομολόγηση του νέου καταστατικού αλλά και του προγράμματος της Ν.Δ. έχουν σαφώς φιλελεύθερο στίγμα και στα κομματικά γραφεία μπαίνουν νέα πρόσωπα, η συζήτηση για «κενό» στα δεξιά του κόμματος παραμένει, έστω και παρασκηνιακή, ενώ και ο «καραμανλικός» χώρος μοιάζει να αναζητεί πυξίδα. Ο κ. Κ. Καραμανλής είναι μεν σημείο αναφοράς, αλλά ταυτόχρονα παραμένει αποστασιοποιημένος, με τους συνεργάτες του να απορρίπτουν πληροφορίες που τον φέρουν ως υποστηρικτή οικουμενικών λύσεων, «στις οποίες ουδέποτε πίστεψε». Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την προ εβδομάδων συνέντευξή του στην «Κ», όπου δήλωσε ενεργός έως ότου αποκατασταθεί η πορεία της χώρας και κάλεσε σε σύμπραξη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ετοιμάζεται σήμερα να εκφωνήσει την πρώτη δημόσια πολιτική του ομιλία, από τον Ιούλιο του 2015, στην Καλαμάτα.

Οπως προαναφέρθηκε, ωστόσο, ουδείς μοιάζει να επιθυμεί (ή να μπορεί) να αμφισβητήσει τον, νεοεκλεγέντα άλλωστε, πρόεδρο της Ν.Δ., και οι όποιες κινήσεις θα αφορούν, επί του παρόντος, την οριοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Ενός κόμματος, εξάλλου, που βιώνει τη μετάβασή του στην εποχή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το… βουνό των 214 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε ως χρέη, με μόνο αλλά πολυσήμαντο σχόλιο ότι «δεν έχει αυτή τη στιγμή νόημα να συζητήσουμε τα αίτια αυτής της οικονομικής κατάστασης».

Νέα πρόσωπα

Στη Συγγρού, τα νέα πρόσωπα περισσεύουν. Οι Μιχ. Αργυρού, Γ. Γεραπετρίτης, Δημ. Καλαβρός, Νέλλη Κάτσου, Γ. Σ. Πρεβελάκης, Θεοδ. Πελαγίδης και Νίκη Τζαβέλα αναλαμβάνουν ρόλο ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου επί του νέου προγράμματος. Οι επίσης εκτός κόμματος Χρ. Σκλαβούνης, Σπ. Βλαχόπουλος, Γ. Ιωάννου, Γ. Σαββαΐδης, Β. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνουν τους πέντε τομείς ανάπτυξης των νέων προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Η ροή «αγνώστων» θα συνεχιστεί, καθώς προχωράει η αξιολόγηση των 698 βιογραφικών που υπεβλήθησαν, με στόχο να στελεχωθούν οι ομάδες εργασίας αλλά και κατά περίπτωση επιτροπές και τομείς του κόμματος. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός του επόμενου 10ημέρου, ενώ τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Κ. Χατζηδάκης δεν έχουν κρύψει ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος λειτουργεί και ως ένα άτυπο πρόγραμμα «ανθρωπίνων πόρων» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω του οποίου δεν αποκλείεται να εμφανιστούν τα επόμενα στελέχη πρώτης γραμμής.

Παρά το γεγονός ότι απόφαση της ηγεσίας είναι στις ομάδες εργασίας να μην περιλαμβάνονται συνδικαλιστές ούτε από τις εργατικές ούτε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, κάτι που εγκυμονεί πάντοτε κινδύνους για ένα κόμμα με τη δομή της Ν.Δ., ο αναπλ. γραμματέας Προγράμματος Μ. Γραφάκος έχει επιφορτιστεί με το έργο της συνεννόησης με τους φορείς, ενδεχομένως και με τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που αναμένουν με ενδιαφέρον τις θέσεις του κόμματος για εργασιακά και ασφαλιστικό. Παράλληλα, στη διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος θα επιδιωχθεί να εμπλακούν και οι συντονιστές του κόμματος, ανά τομέα ευθύνης, με τη γραμματεία Προγράμματος να ορίζει συνδέσμους, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων.

Αυτά στο προσκήνιο, διότι στο παρασκήνιο το ενδιαφέρον στρέφεται αρχικώς στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων, από το κόμμα και την ΟΝΝΕΔ, για το 10ο τακτικό συνέδριο του Απριλίου. Καθώς ο χρόνος πιέζει αλλά και η συγκυρία κρύβει εκπλήξεις, στον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Μιλτ. Βαρβιτσιώτης δεν περιλαμβάνεται η διεξαγωγή προσυνεδρίων του κόμματος.

Πάντως, η συζήτηση στο συνέδριο δεν θα περιοριστεί στενά στα οργανωτικά και καταστατικά θέματα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα αποκτήσει και ιδεολογικό περιεχόμενο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή