Βρυξέλλες: Διάθεση για ευελιξία στην Αθήνα λόγω προσφυγικού

Βρυξέλλες: Διάθεση για ευελιξία στην Αθήνα λόγω προσφυγικού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε σκοπό μετά την λήξη του σημερινού Εurogroup να υπάρχει μία ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, θα εξελιχθούν συζητήσεις, κυρίως στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης των Υπουργών οικονομικών. Μέχρι την Κυριακή, κοινή θέση των εταίρων για τα νούμερα και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό κενό  δεν υπήρχε και για αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος στις σημερινές συναντήσεις ώστε να επιστρέψουν και οι θεσμοί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Όμως παρά το “ μυστικό δείπνο” που είχαν οι θεσμοί την περασμένη Τετάρτη στο οποίο ναι μεν σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σύμφωνα με αξιωματούχο προσανατολίζονται να έρθουν στην Αθήνα χωρίς απόλυτη συμφωνία στα νούμερα, αλλά περισσότερο με μία λίστα μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που πλέον είναι σίγουρό είναι ότι υπάρχει η διάθεση να δοθεί στην Ελληνική κυβέρνηση κάποια περισσότερη ευελιξία στην υλοποίηση των στόχων του προγραμμάτων, εξαιτίας τη προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την στιγμή. Και ενώ στις Βρυξέλλες αλλά ακόμα και στο Βερολίνο χρησιμοποιούν τον όρο “ευελιξία” για το ελληνικό πρόγραμμα, λίγοι είναι οι αξιωματούχοι που μπορούν να δώσουν μία πιο συγκεκριμένα η απάντηση ως προς το τι θα μπορούσε να είναι αυτή η ευελιξία.

Σύμφωνα όμως με ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων, μία μορφή ευελιξίας είναι τα μέτρα που έχουν προταθεί για την επίτευξη των στόχων ( που, σύμφωνα κυρίως με το ΔΝΤ, βρίσκονται στην ιδιαίτερα αισιόδοξή πλευρά ) να μην αναπροσαρμοστούν, όπως γίνεται συνήθεις με προβλέψεις “πιο ρεαλιστικές” και να παραμείνουν όπως έχουν. Ενώ σύμφωνα με τον ίδιο έχουν αρχίσει τα κράτη μέλη να πείθονται ότι δεν πρέπει να κοπούν οι κύριες συντάξεις. Η παραπάνω ευελιξία όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί ένα μεγαλύτερο πακέτο ελάφρυνσης χρέους η χώρα.

Κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν το πράσινο φως της Γερμανικής Βουλής η οποία κρατάει το κλειδί της εξίσωσης καθώς πρέπει να δώσει το “πράσινο φως” για οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα. Η παραπάνω ευελιξία δεν χρειάζεται ψηφοφορία από την Γερμανική Βουλή αλλά την συναίνεση και του ΔΝΤ στο οποίο ασκούνται πιέσεις, καθώς το ίδιο δεν μπορεί να λάβει υπόψιν του στην αξιολόγηση τον παράγοντα προσφυγική κρίση στον βαθμό που λαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την Επιτροπή Γιούνκερ, προσφυγική κρίση, δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., ελληνική διαπραγμάτευση και άνοδος εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστών κομμάτων στην Ε.Ε είναι όλοι παράγοντες που μπαίνουν λίγο-πολύ σε μία εξίσωση, στην οποία κάθε κομμάτι επηρεάζει το άλλο. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι η Επιτροπή δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φτάσει το καλοκαίρι και ενώ εξελίσσεται ο διάλογος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε, να υπάρχει μια καινούργια κρίση στην Ευρωζώνη, δηλαδή στην Ελλάδα.

Συγχρόνως η ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας της οποιασδήποτε ευελιξίας τελικά συμφωνήσουν οι θεσμοί, θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη από το σχέδιο για το χρέος του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που συζητιέται ανεπισήμως από τον περασμένο Αύγουστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα περιλαμβάνει “κούρεμα” της ονομαστικής αξίας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή