Σουλτς: Να μην συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το προσφυγικό

Σουλτς: Να μην συνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το προσφυγικό

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά 3 δισ. επιπλέον για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και τη γρηγορότερη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών. «Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι κατά των διακινητών, όχι κατά των προσφύγων. Οι πρόσφυγες θα ξέρουν πως θα έχουν την ευκαιρία να επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πρόκειται για ένα είδος προστασίας για τους πρόσφυγες», εξήγησε ο Μ. Σουλτς.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της Συνόδου για το προσφυγικό ο Μαρτιν Σουλτς δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας».

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε επίσης ο Σουλτς. «Εχω κατανόηση γι' αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι' αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή