Προ ημερησίας για θέματα Δικαιοσύνης

Προ ημερησίας για θέματα Δικαιοσύνης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή γα θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση. Θέλοντας να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην φανεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και βρίσκεται σε θέση απολογουμένου για θέματα που αφορούν ενδεχόμενες παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας προχώρησε στην κίνηση αυτή στον απόηχο των σχετικών καταγγελιών του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με τον κ. Δ. Παπαγελλόπουλο. Οπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στη Βουλή να αποκρούσει τις καταγγελίες αυτές και, παράλληλα, να αναδείξει κακώς κείμενα του παρελθόντος, αναφερόμενος, για άλλη μια φορά, στη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν λίστες με καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς, αλλά και σε υποθέσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων χωρίς επαρκείς εγγυήσεις. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήρθε ενώ ήδη είχε ορισθεί να συζητηθούν τα θέματα αυτά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα.

«Ο κ. Τσίπρας αναζητεί οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι η συζήτηση των αρχηγών «δεν υποκαθιστά το αίτημα για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Εν τω μεταξύ, σειρά εγγράφων στα οποία υποδηλώνεται ότι η άποψη του αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου έναντι της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη ήταν πολύ διαφορετική προ τριμήνου σε σχέση με σήμερα ανέδειξε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Στις 14.1.2016, με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της κ. Τσατάνη», είπε ο κ. Βενιζέλος. Το επιχείρημά του στηρίζεται σε απάντηση που έδωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «για τον ρόλο της εισαγγελέως Εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου». Στη συγκεκριμένη απάντησή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι διεξήχθη έρευνα του Ν. Παντελή, αρμοδίου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, με την οποία κρίνεται ότι οι δικονομικές ενέργειες της κ. Τσατάνη επί της συγκεκριμένης υποθέσεως είναι νόμιμες.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφεται ένταση. Ο κ. Μ. Βορίδης περιέγραψε (99,5 Βήμα Fm) σχεδόν ως αυτονόητη την παραπομπή της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου σε εξεταστική επιτροπή. Την ίδια στιγμή, ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης συνιστούσε σε όσους σπεύδουν να προαναγγείλουν τις εξελίξεις, μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χαρ. Αθανασίου, να είναι πιο προσεκτικοί, αλλά έσπευδε να σημειώσει ότι η όποια απόφαση πρέπει να προκύψει από «ψηφοφορία στην Κ.Ο. του κόμματος». Η ηγετική ομάδα της Συγγρού επιμένει να αναδεικνύει εν γένει το ζήτημα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και όχι να το προσωποποιεί στον κ. Παπαγγελόπουλο, πλην όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο εσωτερικό υπάρχει σύγκρουση στρατοπέδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή