Μέρκελ κατά Τουσκ για το κλείσιμο συνόρων

Μέρκελ κατά Τουσκ για το κλείσιμο συνόρων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Μονομερή ενέργεια της Αυστρίας και εν συνεχεία των βαλκανικών κρατών» χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εμφανίστηκε ικανοποιημένος στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών για την εξέλιξη αυτή. Αυστριακοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «κυνικό σκάνδαλο στην Ειδομένη», καταγγέλλοντας τη μετάθεση ευθυνών μεταξύ πρωτευουσών.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ φροντίζει την εικόνα της ως καλόκαρδης πολιτικού στο θέμα των προσφύγων και επικρίνει σχεδόν καθημερινά την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες για το κλείσιμο των συνόρων. Αλλά δυστυχώς δεν κάνει αγαθοεργίες· αντιθέτως, ο υπουργός της Τόμας ντε Μεζιέρ εμφανίστηκε στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες πολύ ευχαριστημένος “που τελείωσε η παράνομη μετανάστευση στον βαλκανικό διάδρομο”. Κατ’ αυτό τον τρόπο φθάνουν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία, πράγμα πολύ πρακτικό, αφού την Κυριακή γίνονται εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια», σημειώνει ο σχολιαστής Τόμας Μέγιερ στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ρισκάρει μια επίσημη έκκληση προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να πάνε σε καταυλισμούς. Η οδός των Βαλκανίων έχει κλείσει, αλλά κανείς δεν θέλει να το πει δυνατά, γιατί η Μέρκελ λέει ότι δεν έκλεισε», προσθέτει ο σχολιαστής, μιλώντας για «κυνικό παιχνίδι ανευθυνότητας, με τη μετάθεση ευθυνών από δω και από κει».

Στη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό MDR, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η «μονομερής» απόφαση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών «από τη μία πλευρά, μας φέρνει λιγότερους πρόσφυγες, αλλά, από την άλλη, βάζει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση. Και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει. Τα προβλήματα δεν λύνονται αν το αποφασίσει ένας, πρέπει η απόφαση να είναι σωστή και για τους 28».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σχολίασε τις μεγάλες δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους των 28 στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Ενώ οι διαφωνίες σχετικά με τη φιλοσοφία και την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία παραμένουν, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συμφωνούν στην ανάγκη επιφυλακής ώστε να ανιχνευθούν οι εναλλακτικές προσφυγικές ροές.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας. Ο Αλφάνο πρόκειται να επισκεφθεί τα Τίρανα για συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα δεν θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ιταλία μέσω Αλβανίας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Σκοπίων ευελπιστεί να εξαργυρώσει τη στάση της στο προσφυγικό με επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. O υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Τζολέφσκι είπε ότι η χώρα του λειτούργησε ως «υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η προσφυγική κρίση είναι απόδειξη ότι όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ αν το επιθυμεί ο λαός τους και η ηγεσία τους». Το ντόμινο κλεισίματος των συνόρων προξένησε χθες έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος της Αυστρίας. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν βρέθηκε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες και πλακάτ μελών του κόμματός του που τον κατηγόρησαν ότι πρόδωσε τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας. «Βέρνερ, βγες απ’ τη δεξιά γωνία», ήταν ένα από τα πλακάτ κομματικού στελέχους στην ετήσια συνάντηση στελεχών του κόμματος στη Βιέννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή