Κ. Ντάικοφ: «Ο διάδρομος των Δ. Βαλκανίων έχει κλείσει»

Κ. Ντάικοφ: «Ο διάδρομος των Δ. Βαλκανίων έχει κλείσει»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών συνεδρίαζαν χθες στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την τελική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, νομικά και πρακτικά θέματα ανακύπτουν με αποτέλεσμα αυτή να εξακολουθεί να είναι μετέωρη. Εως την Πέμπτη 17 Μαρτίου τα θέματα αυτά θα πρέπει να έχουν λυθεί και συμφωνηθεί και με τους «28» αλλά και με την Τουρκία. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι «ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων έκλεισε». Αυτό δήλωσε και ο Ολλανδός υπουργός υπεύθυνος για τη Μετανάστευση Κ. Ντάικοφ μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας με μετεγκαταστάσεις αλλά και με ανθρωπιστική βοήθεια, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο πως όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν μέχρι να ξεκινήσουν οι μετεγκαταστάσεις.

Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι να φτάσουν οι μετεγκαταστάσεις τις 6.000 τον μήνα από Ελλάδα και Ιταλία, τη στιγμή που μέχρι τώρα έχουν γίνει λίγο παραπάνω από 800. Επανέλαβε ακόμη ότι χρησιμοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας μέχρι και 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας τόνισε ότι «έπειτα από καιρό συζητήσαμε την αύξηση της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης από Τουρκία και πολλά κράτη-μέλη δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και οφείλουν να αυξήσουν τον αριθμό και να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε Frontex και ΕASO».

Ομως η συμφωνία θα είναι πολύ δύσκολη καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη εκφράζουν αμφιβολίες και κριτική. Από τη μια οι Γάλλοι –και όχι μόνο– αμφισβητούν κατά πόσο θα μπορέσει η Τουρκία να ικανοποιήσει 72 προϋποθέσεις που εκκρεμούν από την πλευρά της έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να κερδίσει την απελευθέρωση της βίζας. «Οι Τούρκοι έχουν δεσμευτεί ότι θα επιταχύνουν τους στόχους τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Αβραμόπουλος. Συγχρόνως η ανταλλαγή των προσφύγων που θα επιστρέφουν από την Ε.Ε. στην Τουρκία με άλλους από την Τουρκία που θα στέλνονται στην Ε.Ε. είναι υπό αμφισβήτηση ως προς τη νομιμότητά της από μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι η ανταλλαγή προσφύγων «πρέπει να θεωρηθεί ένα προκαταρκτικό στάδιο που θα εξελιχθεί σε ένα πιο δομημένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν τα παράνομα κυκλώματα λαθρεμπορίας.

Αμφιβολίες για τη συμφωνία εξέφρασε και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, η οποία ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη» και ότι είναι λάθος που η Ευρώπη ανταμείβει την τουρκική κυβέρνηση με την απελευθέρωση της βίζας. Η θέση της Κύπρου είναι επίσης γνωστή: αντιτίθεται στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν τηρήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας (να επιτρέψει τη χρήση λιμανιών και αεροδρομίων από κυπριακά πλοία και αεροσκάφη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή