Αποστόλου: Αναγκαία η αύξηση κοινοτικών πόρων για την στήριξη των κτηνοτρόφων

Αποστόλου: Αναγκαία η αύξηση κοινοτικών πόρων για την στήριξη των κτηνοτρόφων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του γεωργικού τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, παρεμβαίνοντας στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός σημείωσε τις δυνατότητες τους και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλαδα για την εκμετάλλευσή τους, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Τόνισε τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στην πράξη λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και το τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε ότι, παρά ταύτα, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην αγροτική ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας που εξετάζει το θέμα. Επεσήμανε δε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μελλοντικής υποκατάστασης των ενισχύσεων στην γεωργία από τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου, με αφορμή την συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς, τόνισε τη σημασία του κτηνοτροφικού τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των κοινοτικών πόρων αποκλείοντας την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων. Αναφέρθηκε επίσης σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της γαλακτοπαραγωγής, στην καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις, στις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και στην υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Επιπλέον, σημείωσε, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων, θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η διεύρυνση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριών σε μόνιμη βάση, η υλοποίηση των νέων αλλά και έκτακτων προγραμμάτων προώθησης και η προστασία των συμφερόντων της Ένωσης κατά τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής με τις Τρίτες Χώρες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Επεσήμανε επίσης ότι όποια μέτρα αναληφθούν δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγήσουν στην «επιδότηση» της υπερπαραγωγής αλλά κυρίως στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή