Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης η κατάσταση στην Ειδομένη

Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης η κατάσταση στην Ειδομένη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ειδομένη, όπου αποτυπώνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί αφενός στην ανάγκη παροχής βασικών αγαθών και υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες, αφετέρου δε στην υποχρέωση τήρησης νόμων και διεθνών συμφωνιών, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα 24ωρο μετά την απέλπιδα «έξοδο» εκατοντάδων προσφύγων προς τα Σκόπια.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων «γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης», καλώντας την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

«Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Γεροβασίλη: επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει  επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. «Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας. Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας.»

Την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Κουμουτσάκος, στο Σκάι, υπογραμμίζοντας ότι η Ειδομένη κινδυνεύει να μετατραπεί σε «no man's land» (σ.σ. μειωμένης κυριαρχίας) χωρίς έλεγχο για τίποτε. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναρωτήθηκε για τη διακίνηση του εγγράφου που πυροδότησε την πορεία των προσφύγων και στηλίτευσε την παντελή απουσία του κράτους στην περιοχή. η Ειδομένη είναι τόπος απάνθρωπης δοκιμασίας και όχι απλώς καταυλισμός. «Είναι παντελής η απουσία του κράτους στην Ειδομένη» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών» προειδοποίησε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως «κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είναι παγωμένη και το προσφυγικό έχει πάρει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Αυτό που εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος, και προβληματίζει τη Συγγρού, είναι το ενδεχόμενο στην οικονομική και προσφυγική κρίση, να προστεθεί πλέον και μία κρίση στα εθνικά θέματα, είτε με τα Σκόπια («η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. (Η είσοδος μεταναστών στην ΠΓΔΜ) προσθέτει ένταση στην περιοχή, διακρατική αυτή τη φορά, αν δεν γίνουν τα σωστά βήματα, είπε στο Σκάι ο κ. Κουμουτσάκος) είτε με την Τουρκία, που ως γνωστόν απαιτεί την ανατροπή της γραμμής Λευκωσίας – Αθήνας για την επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να συναινέσει σε ένα σχέδιο ελέγχου των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Έχουμε μειωμένη η καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για τη δυνατότητα της να κάνει λεπτούς χειρισμούς» κατέληξε.

Επίσκεψη Αβραμόπουλου

Στην περιοχή βρέθηκε αργότερα και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε:

«Είμαστε εδώ σήμερα, για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών του μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα. Κυρίως, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση επηρεάζει πάνω απ' όλα τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που συνάντησα σήμερα. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Πρέπει να επαινεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές, οι οργανισμοί της ΕΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την παροχή αρωγής».

«Ολοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή