Κυβερνητική κρίση με αφορμή τον Γ. Μουζάλα

Κυβερνητική κρίση με αφορμή τον Γ. Μουζάλα

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειλικρινής αγανάκτηση, εκδήλωση φυλαγμένης πικρίας και ανταπόδοση στα ίσα προς τον κυβερνητικό εταίρο για παλαιότερες δικές του ενέργειες ή μια μελετημένη, καιροσκοπική πολιτική κίνηση που αποσκοπεί στην αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών πολιτικών κερδών και, πιθανόν, σε μια διακριτική αποστασιοποίηση – προάγγελο αλλαγής στάσης έναντι ευρύτερων κυβερνητικών επιλογών; Οποιο και αν είναι το κίνητρο πίσω από την ενδοκυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε με επίκεντρο το αίτημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για άμεση αποπομπή από την κυβέρνηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, πρόκειται για εξέλιξη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ευρύτερες διεργασίες, αρχής γενομένης από ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε θέση απολογούμενου και αμυνόμενου έναντι του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος έσπευσε να αξιοποιήσει το «ολίσθημα» του κ. Μουζάλα, που αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ, καταπατώντας διακηρυγμένη «κόκκινη γραμμή» του μικρού κυβερνητικού εταίρου.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά που εκτυλίχθηκαν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό που ο ίδιος ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ως «σφάλμα», ήταν γνωστό από το απόγευμα της Τρίτης. Ωστόσο, δεν αξιολογήθηκε ως κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και εκτιμήθηκε ότι θα αρκούσε μία διορθωτική δήλωση του υπουργού για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι, όταν λίγες ώρες αργότερα η Ν.Δ. εγκάλεσε τον κ. Μουζάλα για τις δηλώσεις του, από το Μαξίμου έσπευσαν να καλύψουν τον υπουργό τους. «Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”, είναι το λιγότερο υπερβολή», ήταν η αντίδραση προς τη Ν.Δ., στην οποία αποδόθηκε «ανεύθυνη και υποκριτική» επικοινωνιακή προσπάθεια. Πριν καλά καλά το μήνυμα του Μαξίμου δημοσιοποιηθεί, ο κ. Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο twitter, ζητούσε την παραίτηση Μουζάλα, αιφνιδιάζοντας το Μαξίμου που δεν είχε δει το πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Καμμένο, από τον οποίο ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Μουζάλα και να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα.

Ο κ. Καμμένος έσπευσε από νωρίς χθες να ανακοινώσει τη σύγκληση, σήμερα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, θέλοντας, προφανώς, να ασκήσει πίεση και να προκαλέσει κινητικότητα, ενώ επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι επιμένει στο αίτημα για απομάκρυνση Μουζάλα. Μάλιστα, σε δηλώσεις του (MEGA) αναφέρθηκε και στο παρελθόν, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μουζάλας κάνει λάθη και τα καταπίνουμε, είχε μιλήσει για 150.000 πρόσφυγες, μετά μίλησε για ενσωμάτωση…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχουν βαθύτερες διαφορές, αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο κ. Μουζάλας είχε αφήσει αιχμές για τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αναφέροντας ότι «ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι. Δίνει λίγο λιγότερο από ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο».

Σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου οι κ. Τσίπρας και Καμμένος νωρίς χθες το μεσημέρι, επιχειρήθηκε να επιλυθεί το ζήτημα. Ο κ. Καμμένος επέμεινε ότι ο κ. Μουζάλας δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας και προς τον πρωθυπουργό ότι δεν είναι το πρώτο λάθος που κάνει. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει ο υπουργός, καθώς και την αναγνώριση που τυγχάνει το έργο του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ ανέφερε και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός τώρα. Τελικά, χωρίς να προκύψει συμφωνημένη διαχείριση του ζητήματος, ο κ. Καμμένος εξήλθε του Μαξίμου δηλώνοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά όχι τον κ. Μουζάλα, στου οποίου την απομάκρυνση επιμένει. Λίγο αργότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, ανακοίνωνε ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του για το θέμα μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής.

Μετά τη Σύνοδο η απόφαση Τσίπρα

Μπορεί ο κ. Πάνος Καμμένος να μεταπεισθεί και να υποχωρήσει στην απαίτησή του για απομάκρυνση του κ. Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση; Οπως όλα δείχνουν, από την πλευρά του πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από χθες κυκλοφορούσαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Αμυνας μεθοδεύει την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Μάλιστα, στο πρόγραμμα της Βουλής για τη Δευτέρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρεται ότι θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις. Ισως η κυβερνητική θέση, ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να μην προδιαγράφει αυτές τις αποφάσεις για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες να επιμείνουν, προσδίδοντας ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά στις κινήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον κ. Καμμένο ένα μικρό χρονικό περιθώριο, συνδέοντας ενδεχόμενη απομάκρυνση Μουζάλα με έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, που πιθανότατα θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για την οποία η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μπορεί να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Καμμένος, επικαλούμενος και την πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα του, η οποία συνεδριάζει σήμερα, επέμεινε σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον κ. Μουζάλα χθες. Τα στελέχη του κ. Καμμένου, των οποίων τις διαθέσεις επιθυμεί να ικανοποιήσει, βλέπουν την περίπτωση Μουζάλα ως τη ρεβάνς για την απομάκρυνση δύο δικών τους στελεχών, των Δ. Καμμένου και Π. Σγουρίδη, εναντίον των οποίων είχαν προκληθεί σκληρές αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας καλείται, στο όνομα της κυβερνητικής ευστάθειας, να «θυσιάσει» έναν από τους –κατά κοινή ομολογία– πιο ικανούς υπουργούς του, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πόστο. Και μπορεί η κυβερνητική συνύπαρξη να απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά δεν επιθυμεί να εμφανισθεί ότι υποκύπτει αμαχητί στις αξιώσεις του εταίρου του.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που θεωρούν ότι ενδεχομένως ο κ. Καμμένος αξιοποιεί το λάθος του κ. Μουζάλα και απαιτεί την απομάκρυνσή του, καθώς προσδοκά αναβαθμισμένο ρόλο του ιδίου και του κόμματός του στη διαχείριση του προσφυγικού, ιδιαίτερα υπό την αυξημένη πιθανότητα οι συναρμόδιοι να διαχειριστούν σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης που θα λάβει η χώρα μας. Μάλιστα, ίσως δεν ήταν τυχαία η παραίνεση που φέρεται να έκανε προς τον κ. Τσίπρα χθες ότι υπάρχει ο Δ. Βίτσας, που μια χαρά χειρίζεται το θέμα, άρα δεν είναι απαραίτητος ο Μουζάλας. Με δεδομένο ότι ο κ. Βίτσας, εκτός από συντονιστής για το προσφυγικό, είναι και αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ίσως πρόκειται για έμμεση προτροπή να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας πιο κεντρικό ρόλο και να μην περιορισθεί στην κατασκευή και τη λειτουργία των χώρων υποδοχής.

Βεβαίως, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, από την πλευρά του, ήδη δέχεται κριτική από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για «εκπτώσεις» στις θέσεις του κόμματος για το προσφυγικό, προς χάριν της συγκυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή