Τα μάτια στον Τσίπρα, τα αυτιά στο κόμμα

Τα μάτια στον Τσίπρα, τα αυτιά στο κόμμα

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βηματισμό στη νέα εποχή αλλά και στις προκλήσεις που θέτει η συγκυρία και η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου αναζητά η Νέα Δημοκρατία, οι επιτελείς της οποίας στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη «μητέρα των μαχών» της Τρίτης, όταν και αναμένουν ότι οι δύο συγκυβερνήτες θα επιδιώξουν, μέσα από σκληρή επίθεση στη Ν.Δ., να κρύψουν τα προβλήματα της πολιτικής τους και τις ρωγμές στη δικομματική κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα κληθεί, αργά ή γρήγορα, να αναλάβει εκ νέου τις τύχες της χώρας –και αυτό θεωρούν ως το πλέον πιθανό σενάριο και οι περισσότεροι παράγοντες της κεντροδεξιάς–, η Ν.Δ. παραμένει σε μεταβατική φάση. Ενδεικτικό αυτής της μετάβασης είναι και το γεγονός ότι η πολιτική ατζέντα διαφοροποιείται σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση. Ετσι, από τα ανοίγματα προς το «κέντρο» της προηγούμενης εβδομάδας, με αφορμή και την εκδήλωση για το ασφαλιστικό, η Νέα Δημοκρατία οδηγήθηκε σε μία, επιβεβλημένη από αντιπολιτευτική σκοπιά, κίνηση να ζητήσει την παραίτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα για το γλωσσικό ολίσθημα περί «Μακεδονίας», αλλά και στη διαγραφή του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου και εκ των πολιτικών φίλων του κ. Αντ. Σαμαρά, ύστερα από ανάρτησή του στο διαδίκτυο για νέο «Γουδί», με υπόλογους την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η επιλογή να ζητηθεί ευθέως η αποπομπή Μουζάλα δεν ήταν εύκολη, καθώς στο εσωτερικό διατυπώθηκαν και ισχυρές αντιρρήσεις (ενδεικτικά, στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Ολγα Κεφαλογιάννη έστειλαν σήματα διαφοροποίησης), αλλά, όπως λένε έμπειροι κομματικοί, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Αλλωστε, παρά τα ανοίγματα προς το κέντρο (κατ’ άλλους, εξαιτίας αυτών ακριβώς των ανοιγμάτων), ο κ. Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που οδεύει σε έναν μήνα από σήμερα σε συνέδριο, και η βάση του οποίου αυτοτοποθετείται προς τα δεξιά (60%) της πολιτικής κλίμακας. Επιπλέον, εκτιμήθηκε πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Μουζάλα δεν έπρεπε να πιστωθεί αποκλειστικά ο κ. Καμμένος, ενώ στην περίπτωση που, τελικά, ο κ. Μουζάλας παραμείνει στο σχήμα, η Ν.Δ. μπορεί να ισχυριστεί ότι οι «εθνικές ευαισθησίες» του κ. Καμμένου κάμφθηκαν μπροστά στη γοητεία της υπουργικής καρέκλας.

Η ηγεσία της Ν.Δ. κοιτά με προσοχή τις κινήσεις στα δεξιά της και θέλει να διατηρήσει τα ερείσματά της στα πιο συντηρητικά ακροατήρια. Αλλωστε στην ήδη καταγεγραμμένη διαρροή ψηφοφόρων προς ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και… καναπέ, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν και ένα ποσοστό περί το 20% των «γαλάζιων» ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό συνιστά απλή στάση αναμονής απέναντι στη νέα ηγεσία ή αποτελεί δείγμα αποστασιοποίησης από τη μετεξέλιξη του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαγραφή του κ. Κρανιδιώτη –που είχε βρεθεί απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και κατά την εσωκομματική εκλογή στηρίζοντας Μεϊμαράκη– δημιουργεί νέα δεδομένα, ιδίως εάν ο δικηγόρος κάνει πράξη τις σκέψεις του για ενεργή εμπλοκή σε έναν νέο φορέα με σαφή συντηρητικά-πατριωτικά χαρακτηριστικά αλλά και με προσήλωση στον οικονομικό φιλελευθερισμό.

Προβληματισμός

Εντάσεις, αναμένεται να υπάρξουν και για τη στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για άνοιγμα προς το κέντρο, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων. Οι παραδοσιακές καραμανλικές δυνάμεις δεν μοιάζουν έτοιμες να αποδεχθούν την προσχώρηση στη Ν.Δ. πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής που έχουν ταυτιστεί με το νεότερο ΠΑΣΟΚ των Κ. Σημίτη και Γ. Α. Παπανδρέου, και τα οποία χαρακτηρίζουν ως «τοξικά», θυμίζοντας ότι η πολιτική αριθμητική δεν συμπίπτει πάντοτε με τα μαθηματικά, όπου ένα και ένα κάνουν δύο. Δεν ισχύει το ίδιο, κάθε άλλο, για τεχνοκράτες που απολαμβάνουν ευρύτερης αποδοχής και, εν προκειμένω, η παρουσία, ενδεικτικά, του κ. Μιλτ. Νεκτάριου στη «γαλάζια» ημερίδα για το ασφαλιστικό δεν ήταν τυχαία. Τις σχετικές συζητήσεις και τα σχετικά σενάρια παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και τα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., ιδίως τα πρωτοκλασάτα που εκλέγονται σε μεγάλες περιφέρειες, όπου θα υπάρξουν –εάν υπάρξουν– και οι προσθήκες των εκ μεταγραφής υποψηφίων.

Οι ζυμώσεις είναι συνεχείς, και ενόψει συνεδρίου, όταν και θα αποκαλυφθούν επισήμως οι σχεδιασμοί της ηγετικής ομάδας για το νέο καταστατικό, θα ενταθούν. Τα γεύματα, βέβαια, δεν έλειψαν ποτέ από τη «γαλάζια» επικαιρότητα. Εστω κι αν επί του παρόντος έχουν περισσότερο χαρακτήρα σύσφιγξης σχέσεων. Οπως αυτό που διοργάνωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του συντονιστή Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και των βουλευτών της ΟΔΕ Οικονομικών της Ν.Δ., ή το δείπνο που οργάνωσε στην οικία της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αντίστοιχα, με τους βουλευτές των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ., την προηγούμενη Τρίτη, όπου όμως τόσο ο νυν πρόεδρος Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο προκάτοχός του Ευ. Μεϊμαράκης δεν κατάφεραν, τελικώς, να παραστούν.

Ζυμώσεις για νέο ακραιφνώς δεξιό σχήμα

Αρκεί η επανεμφάνιση του 68χρονου προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη από κοινού με τον πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο για να συγκροτηθεί ένα ακραιφνώς δεξιό-ρεπουμπλικανικό σχήμα, με στόχο να καλύψει τον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής; Τι έχουν να προσδώσουν σε αυτή την κίνηση στελέχη όπως οι Παναγιώτης Ψωμιάδης, Βασίλης Καπερνάρος, Βύρων Πολύδωρας και ο μόνος κοινοβουλευτικός εξ αυτών Νίκος Νικολόπουλος, που εμφανίζονται να εμπλέκονται στις συζητήσεις;

Κι όμως, στα γραφεία των παραπάνω αλλά και στα λόμπι κεντρικών ξενοδοχείων οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός νέου, δεξιού σχήματος μοιάζουν προχωρημένες. Βασική παραδοχή αποτελεί ότι η κεντρώα στροφή της Ν.Δ. υπό τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, παράλληλα με τη λόγω μνημονίου ριζοσπαστικοποίηση-προλεταριοποίηση μεγάλου τμήματος των συντηρητικών κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργεί προϋποθέσεις επιτυχίας της προσπάθειας, έστω κι αν αυτήν τη στιγμή απουσιάζει ο «ηγέτης» που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο εγχείρημα. Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος δεν μοιάζει να έχει σχετική διάθεση. Αν και από το απόγευμα της Τετάρτης, με τη διαγραφή του από τη Ν.Δ., άρχισε να συζητείται και ο ενδεχόμενος ρόλος του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, ο κ. Μπαλτάκος, που μοιάζει ο κινητήριος μοχλός της κίνησης, προσπάθησε να προσεγγίσει και στελέχη διαφορετικών χαρακτηριστικών. Κατά πληροφορίες, προτάθηκε ακόμη και η «αρχηγία» του σχήματος σε γνωστά, μη κοινοβουλευτικά καραμανλικά στελέχη, που όμως αρνήθηκαν, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται η προσπάθεια προσέγγισης και του καραμανλικού στοιχείου.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των επόμενων 10 ημερών, με τη λέξη «έθνος» να κυριαρχεί στο όνομα του νέου σχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή