Το προσφυγικό βάζει προϋποθέσεις για την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

Το προσφυγικό βάζει προϋποθέσεις για την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό φαίνεται να αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω της έκτακτης αντιμετώπισης του Προσφυγικού ζητήματος, όπως προκύπτει από την απάντηση της σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, σημειώνει πως σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπεται η προσαρμογή “για ένα δεδομένο έτος, των αυξημένων δαπανών που συνδέονται με ασυνήθη γεγονότα εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.”

Η Κομισιόν επίσης δείχνει διατεθειμένη “να εξετάσει τη χρήση αυτών των διατάξεων σε σχέση με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της έκτακτης εισροής των προσφύγων” ενώ “θα παρακολουθεί επισταμένως την κατάσταση με βάση τα διαπιστούμενα δεδομένα που παρέχονται από τις αρμόδιες αρχές των οικείων κρατών μελών ώστε να καθορίσει ενδεχόμενα επιλέξιμα ποσά”.

Παρά ταύτα, αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία της αξιολόγησης και άρα όποιες αποκλίσεις διαπιστώνονται, θα εφαρμόζονται κατά χώρα, με γνώμονα την ίση μετεχείριση όλων των κρατών μελών.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας, λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκούνται σε κράτη όπως η Ελλάδα, από την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/1997 και το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά ζητάει μεταξύ άλλων από την Κομισιόν να μάθει αν είναι θετική “απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της ρήτρας δημοσιονομικού ελλείμματος του συμφώνου σταθερότητας, και, εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή