Παυλόπουλος: «Οχι» σε φοβικά σύνδρομα

Παυλόπουλος: «Οχι» σε φοβικά σύνδρομα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις συζητήθηκε στο δίωρο τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Νίκου Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι. Είναι σαφές ότι οι επαφές επηρεάσθηκαν άμεσα από την προσφυγική κρίση, η οποία δεσπόζει στις σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες της, ωστόσο από τις συνομιλίες δεν έλειψε ούτε το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της εκκρεμούσης οριοθέτησης ΑΟΖ αλλά και οι πολύ στενές σχέσεις που υπάρχουν λόγω της ύπαρξης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και του μεγάλου αλβανικού πληθυσμού μεταναστών αλλά και μόνιμων –πλέον– κατοίκων στη χώρα μας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά, η οποία έχει αναληφθεί από ειδικούς και από τις δύο χώρες.

Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Μπουσάτι, έθεσε τρία ζητήματα. Πρώτον, ζήτησε από την Αλβανία να τηρήσει στο προσφυγικό μια στάση «η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και στις αξίες της Ευρώπης για τον άνθρωπο, και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα δυτικά Βαλκάνια». Δεύτερον, την καλύτερη μεταχείριση των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία, «με βάση τα δικαιώματα που τους διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο». Και, τρίτον, να προχωρήσουν ταχέως στο ζήτημα της ταφής των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά τις σορούς 11.000 Eλλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας και βρίσκονται διεσπαρμένοι σε έκταση πολλών χιλιομέτρων από τη Χειμάρρα έως το Πόγραδετς, σε περισσότερα από 100 νεκροταφεία. Σε ερώτηση για το «εμπόλεμο» που παραμένει σε ισχύ ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πόλεμο με την Αλβανία. Αυτό το αποδεικνύει και η δήλωση του 1987 του Υπουργικού Συμβουλίου, το αποδεικνύει η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, το αποδεικνύει το Σύμφωνο Φιλίας του 1996. Εάν υπάρχουν νομικά ζητήματα που, κατά την πλευρά της Αλβανίας, χρήζουν περαιτέρω αναδιατύπωσης, για όλα τα ζητήματα υπάρχει μηχανισμός και μέθοδος να λυθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή