Δύσκολο «παζλ» η διαδικασία υλοποίησης

Δύσκολο «παζλ» η διαδικασία υλοποίησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιδιαίτερα περίπλοκη συμφωνία για το προσφυγικό, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η νέα συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. «Η τήρηση της συμφωνίας θα απαιτήσει εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τα κράτη-μέλη», έλεγε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι από τα κράτη-μέλη το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας θα αρχίσουν να φτάνουν από τις 28 Μαρτίου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι θα ενισχύσουν τον μηχανισμό για τις επιστροφές των Σύρων προσφύγων αλλά και την επεξεργασία μιας σειράς αιτήσεων ασύλου που αναμένεται να υποβάλλονται στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι για τους επόμενους έξι μήνες θα χρειαστούν 280 εκατομμύρια ευρώ και 4.000 άνθρωποι. Από αυτούς, 2.500 θα είναι από τα κράτη-μέλη, τον Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου κ.λπ. Οι υπόλοιποι 1.500, που θα είναι από την Ελλάδα, θα είναι βασικά αστυνομικοί. Επίσης, θα χρειαστούν, μεταξύ άλλων, συνοδοί για τις επιστροφές στην Τουρκία καθώς και μεταφραστές. Συγχρόνως, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Στρατός για στήριξη στα πρακτικά θέματα, αλλά και να εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής. Αλλωστε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε 30 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση προς τον ελληνικό στρατό.

Συγχρόνως, στα νησιά-σημεία εισόδου της Ε.Ε. αναμένονται να μεταφερθούν Ελληνες και ξένοι δικαστές που θα είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία όλων των αιτήσεων ασύλου, αλλά και τις εφέσεις που αναμένεται να κατατεθούν. Ενώ οι δικαστές που θα βάζουν την τελική υπογραφή για το κατά πόσο κάποιος χρήζει ασύλου ή όχι στα ελληνικά νησιά θα είναι Ελληνες, αναμένονται και δικαστικοί από κράτη-μέλη που θα συνδράμουν στην επεξεργασία κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, αλλά και ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου που θα βοηθούν στην προετοιμασία των αποφάσεων των Ελλήνων δικαστών.

Εάν αυτοί των οποίων η αίτηση προκρίνεται στην Ελλάδα είναι από τη Συρία ή από τις υπόλοιπες χώρες και δικαιούνται άσυλο, τότε θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Από την Ελλάδα, 56.400 άνθρωποι θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη. Τα νούμερα αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα, αλλά αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με σκοπό οι μετεγκαταστάσεις να φτάσουν τις 6.000 τον μήνα.

Η Ελλάδα τις επόμενες μέρες θα πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία που θα αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» ώστε να επιστρέφονται σε αυτήν οι πρόσφυγες. Αλλά άτομα που δεν θεωρούνται ασφαλή στην Τουρκία –όπως Κούρδοι– θα πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα εφόσον τους έχει παραχωρηθεί άσυλο.

Μετά τη συμφωνία της Παρασκευής, η Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση για την τροποποίηση της απόφασης του Συμβουλίου, και 54.000 που αναμενόταν να μετεγκατασταθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι υποχρεωτικά Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Αλλες 18.000 επανεγκαταστάσεις αναμένονται σε εθελοντική βάση. Δηλαδή κάθε κράτος-μέλος πρέπει να δηλώσει πόσους Σύρους πρόσφυγες δέχεται από την Τουρκία κατευθείαν. Για να γίνει υποχρεωτική η επανεγκατάσταση των 54.000, θα πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή