Ελάχιστοι φεύγουν από την Ειδομένη

Ελάχιστοι φεύγουν από την Ειδομένη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οταν έφτανε στην Ειδομένη περίμενε ότι θα συνέχιζε απρόσκοπτα –ή έστω με καθυστέρηση λίγων ημερών– την πορεία του. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως καθόταν στην πρώτη σειρά του λεωφορείου της επιστροφής. «Είμαι πολύ μπερδεμένος. Δεν έχω καταλάβει τι θα απογίνουμε», είπε ο 30χρονος Σύρος πρόσφυγας Μοχάμεντ Ταμίρ.

Ηταν ένας από τους λίγους που είχαν πεισθεί ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι απροσπέλαστος. Στο λεωφορείο οι μισές θέσεις ήταν άδειες, ενώ στα γύρω χωράφια εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πάλευαν να στερεώσουν τις νάιλον σκηνές τους στο έδαφος για να μην τις ξεριζώσει ο δυνατός αέρας.

Τις επόμενες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η πλειονότητα των ανθρώπων που διέμεναν στον καταυλισμό της Ειδομένης δεν είχε πεισθεί ακόμη για το ανώφελο της παραμονής τους εκεί. Ορισμένοι εξ αυτών διαμαρτύρονταν στις ράγες μπροστά από την πύλη του φράχτη της ΠΓΔΜ (με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών το τελευταίο 24ωρο).

Το πρώτο λεωφορείο που θα έφευγε από την Ειδομένη με όσους ήθελαν να μεταβούν σε επίσημο κέντρο φιλοξενίας άνοιξε τις πόρτες του το βράδυ της Παρασκευής. Κάποιοι από τους πρόσφυγες κοιμήθηκαν σε αυτό, καθώς δεν διέθεταν ούτε σκηνές το διάστημα που παρέμεναν στον καταυλισμό.

Το επόμενο πρωί το λεωφορείο δεν είχε ακόμα γεμίσει και ο οδηγός δεν γνώριζε τον τελικό προορισμό – θα τον μάθαινε στον δρόμο. Στις θέσεις βρίσκονταν Σύροι, Αφγανοί και λίγοι Αφρικανοί. Είχαν πληρώσει εισιτήριο 25 ευρώ για την άγνωστη διαδρομή.

«Μετά την τραγική συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία έχασα κάθε ελπίδα», είπε ο Ταμίρ που ήθελε να μεταβεί στη Γερμανία για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είχε φτάσει στη Λέσβο στις 25 Φεβρουαρίου και μέσα σε δύο ημέρες είχε βρεθεί στην Ειδομένη. Δεν έμενε στον καταυλισμό όπως η μεγάλη μάζα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά στο ξενοδοχείο Βεργίνα, στο χωριό Εύζωνοι. Εκεί ξόδεψε τα τελευταία χρήματά του. «Είχα λάβει τον αριθμό προτεραιότητας 209 όταν έφτασα στην Ειδομένη, μετά κατάλαβα όμως ότι ήταν άχρηστος», είπε στην «Κ» προτού μας διακόψει ένας συμπατριώτης του ζητώντας να επιβιβαστεί και αυτός στο λεωφορείο μαζί με το βρέφος του. «Θέλω να γυρίσω στη Συρία, στο Χαλέπι, δεν με νοιάζει. Μπορεί να είναι καλύτερα από εδώ», είπε ο άντρας απογοητευμένος.

«Mε έστειλαν πίσω…»

Την επιστροφή του στην Αθήνα σκεφτόταν και ο 21χρονος Πακιστανός Μοχάμεντ Οσμάν. Γνωρίζοντας όμως ότι λόγω εθνικότητας δύσκολα θα άνοιγε για τον ίδιο η πύλη της ΠΓΔΜ είχε αποπειραθεί να περάσει παράνομα, μέσα στη νύχτα, σε σκοπιανό έδαφος. «Με έπιασαν οι συνοριοφύλακες, μου έσπασαν το κινητό και με έστειλαν πίσω λέγοντας “καλή τύχη την επόμενη φορά”», είπε. «Τώρα θα πάω στην Αθήνα, θα βρω μια δουλειά ως εργάτης για έξι μήνες, θα μαζέψω χρήματα και θα τα δώσω σε κάποιον διακινητή για να περάσω στην Ιταλία».

Για την προσωρινή φιλοξενία όσων μένουν πίσω στον καταυλισμό ο ΟΣΕ θα διαθέσει συνολικά 20 κλινάμαξες. Ηδη έξι στάλθηκαν στην περιοχή της Ειδομένης. Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον εντοπισμό όσων διένειμαν το φυλλάδιο που οδήγησε στη μαζική έξοδο των προσφύγων την Καθαρά Δευτέρα με προορισμό την ΠΓΔΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή