Αναβολή της συζήτησης των αρχηγών

Αναβολή της συζήτησης των αρχηγών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές στον προγραμματισμό κρίσιμων συνεδριάσεων της Βουλής προκάλεσε η δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Ανατροπές οι οποίες, πάντως, έχουν έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Η προγραμματισθείσα για χθες προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη Δικαιοσύνη αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, για την Πέμπτη 31 τρέχοντος αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας –για το ίδιο θέμα– που είχε προγραμματιστεί για αύριο, αλλά με τη Ν.Δ. και άλλα κόμματα να εκφράζουν, εν προκειμένω, προβληματισμό έως και έντονο σκεπτικισμό για την εξέλιξη. «Λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, θα σας παρακαλούσα όπως διερευνήσετε τη δυνατότητα αναβολής λίγων ημερών της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή», ανέφερε στην προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου επιστολή του χθες το πρωί ο πρωθυπουργός. Λίγο πριν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να του ανακοινώσει την πρόθεσή του να ζητήσει τη συγκεκριμένη αναβολή, συναντώντας τη συναινετική διάθεση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Το θέμα συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων το μεσημέρι και τότε ελήφθη η οριστική απόφαση.

Αμέσως μετά, ωστόσο, ετέθη και θέμα αναβολής της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών. Ως γνωστόν, μετά σχετικό αίτημα της Ν.Δ. και του κ. Ευ. Βενιζέλου –με καθυστέρηση εκ μέρους της κυβερνώσας πλειοψηφίας– είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο ειδική συνεδρίαση, στην οποία είχαν κληθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπλ. υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει εξόχως ανησυχητικές. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όπως και αρχικώς έλεγαν, έτσι και τώρα, επέμειναν ότι η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών πρέπει να προηγηθεί της επιτροπής, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. που έκαναν, ευθέως, λόγο για σκοπιμότητες. Την «αποσύνδεση» της διαδικασίας στην Επιτροπή από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια είχε ζητήσει η αντιπολίτευση και στην αρχική φάση του προγραμματισμού, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διαχειριστεί ένα σοβαρό ζήτημα με στόχο να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τελικώς, νωρίς χθες το απόγευμα, μέσω της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου με επιστολές της γνωστοποιούσε την απόφαση (προφανώς της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής) για να γίνει η συνεδρίαση στις 31/3.

Εν τω μεταξύ και στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη βελγική πρωτεύουσα, συνεχίστηκε χθες στο Κοινοβούλιο η εκτός ορίων εμφάνιση βουλευτών της Χρ. Αυγής. Χαρακτηριστική, αλλά όχι μοναδική, είναι η περίπτωση του Π. Ηλιόπουλου, ο οποίος είπε ότι στην Ελλάδα «οι λαθρομετανάστες» είναι οι τζιχαντιστές που σκορπούν τον θάνατο στην Ευρώπη: «Τρέφονται από αυτά που τους μαγειρεύει ο ελληνικός στρατός. Τι λέει ο κ. Καμμένος στον πρωθυπουργό; Αν έχει περισσότερο αλάτι ή πιπέρι το φαγητό του τζιχαντιστή που πήγε και ανατινάχθηκε στις Βρυξέλλες;» είπε ο βουλευτής, χωρίς και πάλι ουδένα πειθαρχικό έλεγχο για τη ρητορική μίσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή