Τσίπρας καλεί Μέρκελ για προσφυγικό

Τσίπρας καλεί Μέρκελ για προσφυγικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλού συμβολισμού πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποτελούν από χθες τη νέα απρόβλεπτη παράμετρο στο, ούτως ή άλλως, απαιτητικής διαχείρισης ζήτημα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών. Με την Αθήνα να δείχνει, για την ώρα τουλάχιστον, να είναι η μόνη επισπεύδουσα για την τήρηση των συμφωνηθέντων, οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία για ανάσχεση των ροών, από χθες και στη σκιά του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στην καρδιά της Ευρώπης, κλιμακώθηκαν.

Ηδη, η ανησυχία ότι η Τουρκία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, που φάνηκε από το γεγονός ότι οι ροές τις προηγούμενες ημέρες συνεχίσθηκαν σε αυξημένους ρυθμούς, ενεργοποίησε νωρίς χθες το πρωί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους και οι δύο ενημερώθηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας είχε προλάβει να ενημερώσει ότι δεν υπάρχει ανάσχεση προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια και να ζητήσει από τη γερμανική πλευρά να ασκήσει πιέσεις προς την Αγκυρα, ώστε να κινητοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη διαπίστωση ότι οι νατοϊκές δυνάμεις που έχουν φθάσει στο Αιγαίο ουσιαστικά παραμένουν ανενεργές, με αποτέλεσμα οι διελεύσεις προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζονται απρόσκοπτα και τον μηχανισμό εντοπισμού και επαναπροωθήσεων που υποτίθεται ότι θα ενεργοποιούσε η Συμμαχία, να έχει μείνει στα χαρτιά.

Ο πρωθυπουργός υπέβαλε, επίσης, το πάγιο αίτημα για ενίσχυση σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η διαδικασία υποδοχής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, που προβλέπεται από τη νέα συμφωνία, με ταχείς ρυθμούς. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χθες ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είναι οι 10 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, αναγνώρισε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα προκειμένου να καταστεί λειτουργική η συμφωνία και εμφανίστηκε καθησυχαστική ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις προς τα εκεί που πρέπει. Η κυβερνητική ηγεσία επενδύει πολλά στην κ. Μέρκελ για την τήρηση της συμφωνίας, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε όλη τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εμφανίσθηκε να επιμένει για την επίτευξη συμφωνίας περισσότερο από κάθε άλλον.

Προβληματισμός

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών. Εκτιμούν, ειδικότερα, ότι η χθεσινή εξέλιξη είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. Αν και στην Αθήνα δεν θεωρούν ότι θα τεθεί από κάποια πλευρά ζήτημα επανεξέτασης της συμφωνίας, η ανησυχία τους είναι ότι μπορεί οι ηγεσίες κάποιων χωρών να θέσουν ζήτημα μονομερούς αναστολής υλοποίησης όσων ακόμα και σε εθελοντική βάση προκύπτουν από αυτήν. «Ακόμα και να δηλώσουν ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και, ως εκ τούτου, θα γνωστοποιήσουν έπειτα από 2 μήνες, για παράδειγμα, πόσους πρόσφυγες είναι διατεθειμένοι να δεχθούν, δημιουργείται πρόβλημα και καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή