Αβραμόπουλος: «Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης»

Αβραμόπουλος: «Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το πώς βίωσε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, τα μέτρα και τις αποφάσεις που καλείται να πάρει άμεσα η Ευρώπη αλλά και τα κενά ασφαλείας μίλησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εκπομπή «Ιστορίες» του «ΣΚΑΪ». Οπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος παρά τα βήματα που έχουν γίνει εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στις συνεργασίες των διαφόρων χωρών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι οι δράστες των πρώτων τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι είχαν διασχίσει επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν κατά κάποιον τρόπο μία πληροφόρηση, αλλά δεν είχαν φροντίσει για την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών.  Αναφερόμενος στο προσφυγικό και στο θέμα των κλειστών συνόρων, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι ορισμένοι κύκλοι εκμεταλλεύονται όσα συμβαίνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αβραμόπουλος στην εκπομπή «Ιστορίες»:

– Για το πως βίωσε το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες

«Ήταν ανθρώπινο να προκληθεί τρόμος. Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει, η μία μετά την  άλλη πληροφορίες κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες. Ήμουν καθ' οδόν, δεν απέχω πολύ από το κτίριο της Κομισιόν, είδαμε μπροστά μας να σηκώνονται μπάρες γιατί είδαμε να τίθεται ένα σχέδιο σε άμεση εφαρμογή από τη βελγική αστυνομία, και βέβαια εικόνες πανικού στο δρόμο. Ο κόσμος δεν ήξερε που πήγαινε. Στις 8 ακριβώς ήρθαν και οι πρώτες ειδήσεις.

Το δεύτερο χτύπημα έγινε αργότερα, δίπλα στην Κομισιόν. Δεν είχα προλάβει να φτάσω, και πρέπει να σας πω ότι ακολούθησα ένα δρόμο πίσω από την Κομισιόν για να φτάσω έγκαιρα εκεί, όταν ήδη είχε φτάσει ο Πρόεδρος Γιούνκερ και αμέσως μπήκαμε στο κέντρο διαχείρισης κρίσεως όπου επικοινωνούσαμε με τις Βελγικές Αρχές συγχρόνως όμως και με όλα τα κράτη μέλη διότι όπως αντιλαμβάνεστε η είδηση έπιασε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες μας, θέσαμε σε άμεση εφαρμογή το αντιτρομοκρατικό κέντρο που πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκε, και στη Europol στη Χάγη αρχίσαμε να συλλέγουμε πληροφορίες, να συντονίζουμε τα κράτη για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους».

– Για τα μέτρα και τις αποφάσεις που καλείται να πάρει άμεσα η Ευρώπη και τα κενά ασφαλείας

«Εδώ και πολύ καιρό, από τα πρώτα χτυπήματα στο Παρίσι πέρσι, η Ε.Ε. κινήθηκε άμεσα, στήθηκαν αμέσως δυο νέες υπηρεσίες στην Europol, το Counter Terrorism Center, και το πρόγραμμα για την ριζοσπαστικοποίηση, όλα αυτά θα λειτουργούν, για να έχουν όμως είναι η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, θέλω να σας πω από την εμπειρία μου τον τελευταίο χρόνο, παρά τα βήματα που έχουν γίνει ακόμα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στις συνεργασίες των διαφόρων χωρών. Έπρεπε δηλαδή να έρθει η τρομοκρατία για να θυμίσει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι πρέπει να συνεργάζονται. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα, οι δράστες των πρώτων τρομοκρατικών χτυπημάτων, είχαν διασχίσει εφτά ευρωπαϊκές χώρες, τρεις από τα δυτικά Βαλκάνια και τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε., όλες είχαν κατά κάποιον τρόπο μία πληροφόρηση, δεν είχαν όμως φροντίσει καλύτερα αυτές οι πληροφορίες να ανταλλαγούν, ώστε μόλις εμφανίζονταν σε κάποιο σημείο οι δράστες να είχαν συλληφθεί.

Έφτασαν λοιπόν στις Βρυξέλλες, έχτισαν το στρατηγείο τους, χτύπησαν το Παρίσι, από εκείνη τη στιγμή και μετά όλοι κινηθήκαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σήμερα λοιπόν, αυτά τα όργανα άρχισαν λοιπόν να συντονίζονται, και τούτη την ώρα που μιλάμε είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που έχουν ανταλλαγεί, βέβαια το κακό έχει γίνει, και για να είμαστε και ειλικρινείς, δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται έτσι εύκολα η τρομοκρατία. Όσα συστήματα και να έχεις θέσει σε λειτουργία και τέτοια προγράμματα συνεργασίας η τυφλή βία δύσκολα αντιμετωπίζεται».

– Για το θέμα των κλειστών συνόρων

«Όλα αυτά που συμβαίνουν εύλογα τυχαίνουν εκμετάλλευσης από ορισμένους κύκλους, αυτό όμως είναι μια λάθος προσέγγιση. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια τέτοια προοπτική. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και των ροών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έχουν βάλει όλοι την υπογραφή τους και πρέπει να αποδείξουν ότι εννοούν ό,τι υπέγραψαν. Θέλουν κάποιοι να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης».

– Για τις ενστάσεις της Υπατης Αρμοστείας στην ευρωτουρκική συμφωνία

«Θα εξηγήσω στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών ότι παίρνουμε σοβαρά επισημάνσεις νόμιμων οδών προς την Ευρώπη με την αίτηση του ασύλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή