Προ ημερησίας ζητεί η Ν.Δ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τους χειρισμούς στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της διαφάνειας, εξαπολύει η Ν.Δ., δύο 24ωρα μετά το τυφλό χτύπημα στις Βρυξέλλες που μοιάζει να λειτουργεί σαν θρυαλλίδα για την αλλαγή των προτεραιοτήτων στην Ε.Ε.

Ηδη χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την ασφάλεια της χώρας, σε άμεση συνάρτηση με το προσφυγικό και τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. της Ν.Δ. και είναι ενδεικτική της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύσει στο δίπτυχο «ασφάλεια και ελευθερία», προκειμένου να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, αλλά και να επιδιώξει να ελέγξει το υπόγειο ρεύμα προς την ευρωσκεπτικιστική Δεξιά που ενισχύεται σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλος στόχος είναι να μην επιτραπεί εφεξής στον κ. Τσίπρα να διαφεύγει από μια συζήτηση επί των σημαντικών ζητημάτων επιλέγοντας επικοινωνιακής υφής αντιπαραθέσεις, όπως για τη διαφθορά.

«Καθίσταται αναπόδραστη ανάγκη η εξέταση της ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, «βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι συμφωνίες της Ε.Ε. για το προσφυγικό και οι ρυθμίσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους». «Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφάλειας καθίσταται ζωτικής σημασίας για τους Ελληνες πολίτες και για τη χώρα μας», καταλήγει.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους όχι μόνον για την ενδεχόμενη κατάρρευση της ούτως ή άλλως δύσκολα εφαρμόσιμης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά αλλά και για μια, de facto, εγκατάλειψη των ευρωπαϊκών συνθηκών, με πρώτη τη Σένγκεν, ως επικοινωνιακού χαρακτήρα «άμυνα» των κυβερνήσεων στα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε, υπογράφοντας στο βιβλίο συλλυπητηρίων της βελγικής πρεσβείας στην Αθήνα, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει ενιαία απάντηση: «Στέλνουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, ένα μήνυμα: Οτι η τρομοκρατία, απ’ όπου και αν προέρχεται, δεν θα μας νικήσει. Η Ευρώπη θα εξακολουθεί να υπηρετεί τις κοινές αξίες της ασφάλειας και της ελευθερίας».

Στα γραφεία του κόμματος, ο εκπρόσωπος Γ. Κουμουτσάκος αποτύπωνε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί εφεξής η Νέα Δημοκρατία, αυτό της μετωπικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι αφήνει την Ελλάδα να διολισθαίνει «σε τριτοκοσμική χώρα». Αιτιολογώντας την κριτική του, αναφέρθηκε σε μια βεντάλια θεμάτων και, συγκεκριμένα, στην κατάσταση στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά, στον κίνδυνο, μετά και τα γεγονότα στο Βέλγιο, να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα κάτω από προβληματικές προοπτικές μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης, στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, με την εκκρεμή αξιολόγηση και τις επιλογές της κυβέρνησης για την ολοκλήρωσή της που κατατείνουν σε περικοπές και νέα φορολογία, στην «καθεστωτική νοοτροπία» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των θεσμών και, τέλος, στην, κατά τη Ν.Δ., ανυπαρξία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, με την Ελλάδα να πληροφορείται… τελευταία όσα την αφορούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή