Νέες γέφυρες από Φώφη Γεννηματά προς Στ. Θεοδωράκη

Νέες γέφυρες από Φώφη Γεννηματά προς Στ. Θεοδωράκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα και μάλλον τελευταία προσπάθεια προσέγγισης με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένη να κάνει η κ. Φώφη Γεννηματά, καθώς, μετά την επιστροφή της από την Κύπρο, θα επιδιώξει, κατά πληροφορίες, να έχει μαζί τους χωριστές συναντήσεις, για να διαπιστώσει τελεσίδικα αν μπορεί να υπάρξει πεδίο σύγκλισης των τριών κομμάτων. Ωστόσο, η άποψη που εξέφρασε προσφάτως ο κ. Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας «νομοτελειακή εξέλιξη» στο τραπέζι των διαβουλεύσεων να μετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον απομακρύνει τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί του. Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Στ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με «αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις», όπως χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, αλλά και την Ενωση Κεντρώων. Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με τον έτερο όρο που έθεσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Δηλαδή να μη γίνουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά να πρωτοστατήσουν άνθρωποι από την κοινωνία, οι οποίοι βρίσκονται μακράν της πολιτικής. «Εννοείται ότι η προσέλκυση στελεχών που έχουν αποσυρθεί από την πολιτική αλλά και η ενεργοποίηση κινήσεων πολιτών είναι κεντρικός στόχος και του ΠΑΣΟΚ», λένε στη Χαρ. Τρικούπη, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Ποτάμι μπορούν να αρχίσουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Κάποιοι, μάλιστα, άφηναν χθες να εννοηθεί ότι, λόγω της επικείμενης έναρξης των συζητήσεων με το Ποτάμι, μπορεί, τελικά, η συνδιάσκεψη που έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ για τον Μάιο να αποκτήσει πανηγυρικό χαρακτήρα: να σηματοδοτήσει την ίδρυση του νέου φορέα.

Ολα αυτά, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν θα έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα, ή θα απολήξουν σε ακόμη μία αποτυχημένη απόπειρα συσπείρωσης της πάλαι ποτέ ισχυρής Κεντροαριστεράς. Οι λόγοι να αμφιβάλλει κανείς είναι δύο. Πρώτον, τα γνωστά στελέχη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν πολιτικά την πολυσυζητημένη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού (Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης, κ.ά.) όχι μόνον έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το εγχείρημα, αλλά κάποιοι εξ αυτών βάζουν ακόμη και βέτο για τη συμμετοχή των υπολοίπων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμη σοβαρότερος, καθώς αφορά το Ποτάμι. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης γνωρίζει, βέβαια, ότι μια συνεργασία του με την κ. Φ. Γεννηματά θα προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην Κ.Ο. του όσο κυρίως στα πολλά στελέχη του που προέρχονται από τη Δράση, τα οποία θα οδεύσουν πιθανότατα προς τη Ν.Δ. Και ο ίδιος άλλωστε πιστεύει ότι, άνευ της συμμετοχής τρίτων προσώπων και κινήσεων, τυχόν συνένωση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στους πολίτες. Ετσι εξηγείται, άλλωστε, ότι κρατά χαμηλά στην ατζέντα του το όλο εγχείρημα, έχοντας αναθέσει στους κ. Γ. Μεϊμάρογλου και Δημ. Τσιόδρα να κάνουν τις σχετικές διαβουλεύσεις. Είναι προφανές ότι ο κ. Στ. Θεοδωράκης επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, εν αντιθέσει με την κ. Γεννηματά, η οποία ανομολόγητα βιάζεται να εμφανίσει ένα «νέο ΠΑΣΟΚ ενδυναμωμένο από το Ποτάμι». Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν αμφότεροι αν τους προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή