Νέα κέντρα φιλοξενίας με fast track

Νέα κέντρα φιλοξενίας με fast track

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εντός των επόμενων 20 ημερών αποφάσισε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι οι υπάρχουσες υποδομές έχουν φθάσει στα όριά τους, καταφεύγει σε διαδικασίες fast track για τη δημιουργία νέων θέσεων το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη σχέδιο νόμου, το οποίο θα διευθετεί όλα τα νομοθετικά ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση της συμφωνίας. Επιπλέον, όσον αφορά το επίπεδο οργάνωσης των υφιστάμενων δομών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να διευκολύνονται η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αντίστοιχες δομές της Κομισιόν, ο κ. Κυρίτσης γνωστοποίησε ότι πρόκειται άμεσα να συσταθεί ένα εποπτικό όργανο, με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα είναι στην Ελλάδα ο αντίστοιχος του συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι.

Εποχικό προσωπικό

Πέραν αυτών, στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκε η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες νέες υποχρεώσεις. Ετσι, η υπηρεσία πρώτης υποδοχής αναβαθμίζεται σε γενική γραμματεία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ειδομένη και δίδεται βαρύτητα τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί και στη διάθεση μέσων μεταφοράς για τη μετακίνησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινή σύσκεψη εξετάσθηκε, επίσης, το σχέδιο για τη διαδικασία επανεισδοχής προς την Τουρκία και το σχέδιο για τη λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, τα οποία πρόκειται άμεσα να κοινοποιηθούν στους εταίρους, καθώς, εκτός των άλλων, σε αυτά αποτυπώνονται οι ανάγκες σε τεχνική βοήθεια και προσωπικό που ζητάει η Αθήνα. Η κυβέρνηση αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να καλύψει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τη φιλοξενία των περισσοτέρων των 50.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, πριν η οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τεθεί εκτός ελέγχου, αλλά και με βάση τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Ολα αυτά, τη στιγμή που, τυπικά, ανοιχτό παραμένει το θέμα του Γ. Μουζάλα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος απουσίαζε από τη χθεσινή σύσκεψη, καθώς επέλεξε να μεταβεί στην Αίγυπτο για το συνέδριο των χωρών «Sahel Sahara» και μένει να φανεί εάν και εκείνος, όπως συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρεί το θέμα Μουζάλα λήξαν.

Βεβαίως, όλοι οι σχεδιασμοί και η κινητοποίηση της Αθήνας εξακολουθούν να τελούν υπό την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει για την υλοποίηση της συμφωνίας η πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση των Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία εξακολουθεί να δέχεται σφοδρές επικρίσεις, όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών. Χθες, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, διατύπωσε τις ενστάσεις του διεθνούς οργανισμού για αντιφάσεις στο κείμενο της συμφωνίας. Από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρέσβης στην Ε.Ε. Σελίμ Γενέλ καθιστούσε σαφές ότι η Αγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τη νομοθεσία της όσον αφορά την παροχή προστασίας στους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή