Ενταση στη Βουλή – Απορρίφθηκε αίτημα της Δημ. Συμπαράταξης για ενημέρωση από τον Τσακαλώτο

Ενταση στη Βουλή – Απορρίφθηκε αίτημα της Δημ. Συμπαράταξης για ενημέρωση από τον Τσακαλώτο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόρριψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αιτήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για έκτακτη ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, ανέβασε νωρίτερα το πολιτικό θερμόμετρο στο Κοινοβούλιο, όπου ήδη η ατμόσφαιρα είναι «ηλεκτρισμένη» ενόψει της αποψινής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και την δικαιοσύνη.

Το αίτημα αφορούσε την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής που ήταν από ημερών προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη μεσημέρι, με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στην εν λόγω συνεδρίαση σχετική ενημέρωση θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης. Στην πρωινή σημερινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γερ. Μπαλαούρας επικαλούμενος διάφορες διαδικαστικές πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, δήλωσε ότι το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Οι υποστηρικτικές του αιτήματος φωνές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν άλλαξαν τη γνώμη του προέδρου, ο οποίος εν μέσω αντιδράσεων έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, κι έτσι η πρόταση της αντιπολίτευσης έχασε την αναμέτρηση στην καταγραφή των ψήφων, έναντι της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Σε μια προσπάθεια, δε, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, είπε ότι θα συνεννοηθεί με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί κάποια ημερομηνία στο προσεχές μέλλον για μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής.

Είναι θλιβερό αν για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προσέρχονται αρνούμενοι την ενημέρωση των βουλευτών και του λαού, σχολίασε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όχι μόνο υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στον Κανονισμό, αλλά και πως η ίδια υπήρξε μεταξύ εκείνων των υπουργών που διαχρονικά, όταν ανέκυπταν μείζονος σημασίας θέματα, προέβη σε «εκτός ημερήσιας διάταξης» ενημέρωση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής – πριν την έναρξη της συζήτησης του προγραμματισμένου κάθε φορά ζητήματος.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, και δι’ αυτού του τρόπου, δεν είναι παραχώρηση του προεδρείου, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των βουλευτών και των κομμάτων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Β. Κεγκέρογλου, πριν ο ίδιος και άλλοι βουλευτές της Δημ. Συμπαράταξης αποχωρήσουν από την πρωινή συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι υποχρέωση του υπουργού να μας ενημερώσει, σημείωσε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι), ενώ με το αίτημα συντάχθηκε και η Ενωση Κεντρώων. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ.Βαρδαλής είπε ότι το κόμμα του δεν έχει αντίρρηση να γίνει μια τέτοια έκτακτη ενημέρωση, σημειώνοντας πάντως ότι το μείζον είναι τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Φτιάχνετε κλίμα για λόγους εντυπωσιασμού, είπε απευθυνόμενους στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς.

Πριν κλείσει το θέμα, ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσακαλώτος πάντα ενημερώνει τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή