Τσίπρας: Εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Τσίπρας: Εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για τη διερεύνηση των χορηγήσεων τραπεζικών δανείων σε κόμματα και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης προανήγγειλε χθες, στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προεξόφλησε μια διαδικασία-εξπρές στη λειτουργία της επιτροπής, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και θα παραδώσει πόρισμα. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει άμεσα τη σχετική πρόταση. «Η υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων δεν μπορεί να κλείσει με μια τροπολογία που δίνει ασυλία σε αυτούς που τα έδωσαν. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν», τόνισε. Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όπως είχε προαναγγελθεί, εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με απόλυτο τρόπο να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση σε ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, στα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει πλεονέκτημα.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των χειρισμών του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση των καταγγελιών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, και επιχείρησε να απορρίψει οποιαδήποτε αιχμή για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Ποια ήταν η παρέμβαση αλήθεια; Η έκφραση νομικής γνώμης υπουργού για το ζήτημα περί αρμοδιότητας», ανέφερε σχετικά. Εσπευσε, ακολούθως, να αρνηθεί ότι συνιστά παρέμβαση η παροχή από την κυβέρνηση στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου της δυνατότητας άσκησης πειθαρχικής εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε μια σειρά από «έργα και ημέρες» των κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών, τα οποία κατήγγειλε ως παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους πρόκειται για νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες προωθήθηκαν κοινοβουλευτικά. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη «μαύρη βίβλο της Δικαιοσύνης», την οποία είχε συντάξει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Σε εκείνη την καταγραφή γινόταν εκτενής αναφορά και στην καθυστέρηση στη διαβίβαση από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή υποθέσεων που αφορούν πολιτικά στελέχη. Το δεύτερο σημείο για το οποίο ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε παρέμβαση ήταν ότι θα ζητήσει με πρότασή του προς τον πρόεδρο της Βουλής τη διενέργεια ελέγχου στο σύνολο των δικογραφιών για πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος τέλεσης αδικημάτων και η χρονική απόσταση μέχρι τη μεταβίβαση των υποθέσεων στη Βουλή. Δεσμεύθηκε δε για αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για παραλήψεις, μέσω των οποίων, όπως είπε, πολλές φορές έγιναν παρεμβάσεις. Και αναφέρθηκε στη διερεύνηση των στοιχείων από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ μίλησε για «συνειδητή παράλειψη» στην περίπτωση Μπόργιανς και του αιτήματος για συνεργασία με τις γερμανικές αρχές. Οσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, επανήλθε στην περίπτωση Παπασταύρου απευθύνοντας προς τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ερώτημα γιατί τον καλύπτει.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Siemens και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών, η οποία θα διεκδικήσει, όπως είπε, επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με την εταιρεία, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στην επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή