Eξεταστική Eπιτροπή για το Plan B

Eξεταστική Eπιτροπή για το Plan B

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την, υψηλών τόνων, αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες ένα ακόμη βήμα στον δρόμο που άνοιξε, εγείροντας ζήτημα πρόωρων εκλογών. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από την κατάθεση, και επισήμως, του αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, με αντικείμενο τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο και τελικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά την απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου.

Μπορεί η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, να έσπευσε να αρνηθεί τη συγκρότηση της εξεταστικής ως «αντιπερισπασμό» στο δικό της αίτημα για διερεύνηση των δανείων που έχουν λάβει ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, ωστόσο στη Ν.Δ. αντιμετωπίζουν τη χθεσινή τους πρωτοβουλία ως ένα ακόμη βήμα στην πορεία αποδόμησης της πολιτικής και επικοινωνιακής ισχύος του κ. Αλ. Τσίπρα. Στην τρισέλιδη πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής, παρουσιάζονται οι συνέπειες των χειρισμών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και ζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για να διερευνήσει αν υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ διά της εκδόσεως παραλλήλου νομίσματος και “κουρέματος” των ομολόγων εις χείρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εισβολής στο νομισματοκοπείο στο οποίο συμμετείχαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, αν ήταν σε γνώση του σχεδίου αυτού ο πρωθυπουργός, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή ενεργούσαν άνευ εντολής του, εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτελέσεως αυτών των σχεδίων και τέλος αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι επίκειτο “κλείσιμο” των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειές της για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Η Ν.Δ. θα αναμείνει και την επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής συνεδρίαση για την έγκριση ή (την πιθανότερη) απόρριψη της πρότασης θα αποτελέσει πεδίο σκληρής δοκιμασίας για την κυβέρνηση και ευκαιρία ώστε η Ν.Δ. να «φέρει» στη Βουλή όσα έχουν δημοσίως πει στελέχη όπως οι Γ. Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου για το κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να κρατήσει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, που απέδωσε και κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή καθώς, όπως λένε οι γαλάζιοι, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα στη δευτερολογία να απολογείται για την πολιτική του σε οικονομία και προσφυγικό, θα συνεχιστεί και ενταθεί το επόμενο διάστημα. Στη Ν.Δ., άλλωστε, εκτιμούν ότι πλέον η δυναμική είναι στην πλευρά του προέδρου του κόμματος, ο οποίος –πέραν όλων των άλλων– έστειλε προχθές μήνυμα ότι όχι μόνον μπορεί να αντεπεξέλθει, αλλά και να αμφισβητήσει ευθέως το μέχρι πρότινος πολιτικό και επικοινωνιακό imperium του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, εξηγούν ότι η επιλογή του να ζητήσει πρόωρες εκλογές έρχεται όχι να «κατευνάσει» τους «ακραίους» του κόμματος αλλά να εκφράσει την άποψη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αλλωστε, θεωρούν ότι ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας ξεπεράσει τον σκόπελο της ψήφισης των μέτρων του μνημονίου, τα αδιέξοδα που θα αντιμετωπίσει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας και πολιτικής, ιδεολογικής σύγχυσης, θα είναι τέτοια που, κάθε άλλο, παρά προοιωνίζονται την ομαλή ολοκλήρωση της 4ετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή