ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι δρομολογούν τον διάλογο

ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι δρομολογούν τον διάλογο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγκρότηση 25μελούς επιτροπής διερεύνησης της δυνατότητας συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι συμφώνησαν χθες η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη δίωρη συνάντησή τους, ωστόσο, προκύπτει ότι αμφότεροι δεν έχουν υποχωρήσει από τις αποκλίνουσες θέσεις τους για το πώς θα μπορούσε να γίνει εφικτή η πολυσυζητημένη σύμπραξη, γεγονός που δυσκολεύει εξαρχής την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το χρονοδιάγραμμα της επιτροπής δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες και, όπως τόνιζαν πηγές και από τις δύο πλευρές, δεν θα επηρεάζεται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ούτως ή άλλως στα δύο κόμματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει κανονικά τον σχεδιασμό της προς τη συνδιάσκεψη του Μαΐου και το Ποτάμι τη δική του πορεία. Γι’ αυτό και διευκρινίστηκε ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει τις δυνατότητες πολιτικής σύγκλισης των δύο σχημάτων και δεν θα εισέλθει καν σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα. Στο τετ α τετ των δύο αρχηγών, η κ. Γεννηματά έθεσε εκ νέου το θέμα συνεργασίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο κ. Θεοδωράκης συμφώνησε μεν ότι οι δύο Κ.Ο. έχουν κοινές θέσεις σε αρκετά ζητήματα, πλην όμως επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία κοινής Κ.Ο., καθώς τούτο θα απομείωνε κατά μία τις δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπήρξε μια επί της αρχής συμφωνία για συνεννόηση στη Βουλή όταν κατατίθενται νομοσχέδια στα οποία συμφωνούν οι δύο σχηματισμοί.

«Το πρώτο βήμα»

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, θα απαντήσει στις αγωνίες του ελληνικού λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί», ήταν η σύντομη δήλωση της Γεννηματά.

«Το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν, αλλά να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας», διευκρίνισε από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης και έσπευσε να επαναλάβει έναν όρο που έχει θέσει εξαρχής στη Χαρ. Τρικούπη. «Είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι μετέχοντες θα προέρχονται από την κοινωνία», τόνισε και δεν έκρυψε την επιφύλαξή του για το πώς θα ανταποκριθεί στην πρότασή του το ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε αν σ’ αυτή την προσπάθεια πραγματικά θα προστεθεί νέος κόσμος».

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κ. Θεοδωράκης έκρινε αναγκαίο να διαφοροποιηθεί και από το φλερτ της κ. Γεννηματά με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι, εν αντιθέσει με πολλά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, εκείνος βλέπει ως μόνη πολιτική διέξοδο για τη χώρα (αν προκύψουν εκλογές) μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. Εξ ου και, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με την Κ.Ο. της κ. Γεννηματά, αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σε κάποιες περιπτώσεις ήδη συνεργαζόμαστε».

Απαντώντας, τέλος, με φωτογραφικό τρόπο και στον κ. Γ. Παπανδρέου, που θα ήθελε και τον ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει στην υπό συγκρότηση επιτροπή, τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς έχει μια συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτόν τον διάλογο δεν θα συμμετάσχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή