Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να αναιρέσει την άστοχη απόφαση για το Ελληνικό Φεστιβάλ

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να αναιρέσει την άστοχη απόφαση για το Ελληνικό Φεστιβάλ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να αναιρέσει την απόφαση για κατάργηση των Ελλήνων δημιουργών στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, για σχεδόν 60 χρόνια, αγκαλιάζει και αναδεικνύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική δημιουργία» και πως μέσα από αυτόν το θεσμό ουσιαστικά αναπαράγεται, εξελίσσεται και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ενώ κυρίως τροφοδοτείται η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, να προχωρήσει, ανάμεσα στα άλλα, και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης.

«Έστω και τώρα, ζητώ από τον κ. Τσίπρα να αναιρέσει αυτήν την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση. Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό» καταλήγει, στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πυρά του Ποταμιού κατα του υπουργού Πολιτισμού 

Έντονα επικρίνει το Ποτάμι την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, να αναθέσει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στον Βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ, απαξιώνοντας τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Το Ποτάμι υπερασπίζεται το έργο του πρώην διευθυντή και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από μία δεκαετία πρωτόγνωρης ακμής, χάρη στις άοκνες και στρατηγικά καλοσχεδιασμένες προσπάθειες του Γιώργου Λούκου, που έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στα ακροατήριά του και εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες στις σκηνές του (σε πείσμα των πιέσεων του παλαιού καλλιτεχνικού κατεστημένου), αποκτά τώρα έναν "Καλλιτεχνικό Διευθυντή" που δικαίως δεν αποδέχεται καν τον τίτλο και δικαίως δεν ομολογεί την αμοιβή του».

«Ο αποπέμψας τον Γιώργο Λούκο, υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ως οικοδεσπότης της παρουσίασης του "Διεθνούς" Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, άκουσε και αυτός ως παθητικός ακροατής να εκχωρείται το πολύτιμο Φεστιβάλ στον "Βελγικό Πολιτιστικό Οργανισμό Γιαν Φαμπρ", στους καλλιτεχνικούς τομείς του Φεστιβάλ να προΐστανται αποκλειστικά Βέλγοι συνεργάτες του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ στον προγραμματισμό των παραγωγών να προβλέπεται ποσόστωση (!!!) 1/3 για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Η προχειρότητα και η κενολογία, τα μασημένα και τα φτωχά (όταν η Ιζαμπέλ Υπέρ είναι το μόνο σχεδόν όνομα μιας περιόδου 5 ετών…) αλλά και τα ψευτο-νέα (λες και η Ιζαμπέλ Υπέρ ή ο Μπαρίσνικοφ δεν έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα) αν δεν ήταν τόσο προσβλητικά γιά τους Έλληνες και ξένους φίλους του καταξιωμένου Φεστιβάλ θα ήταν απλά κωμικά. Τέλος, η φλυαρία περί "χρημάτων και λέξεων" ταιριάζει απόλυτα με την όλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον Πολιτισμό, όπου η κενή ρητορική υποκαθιστά την ουσία» επισημαίνει το Ποπάμι.

«Λυπηθήκαμε αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου. Τώρα, όμως, λυπούμαστε διπλά για τον ευτελισμό του σημαντικότερου Φεστιβάλ μας και την ταυτόχρονη προσβολή του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας από έναν πρόχειρο και κενολόγο αποικιοκράτη συζητήσιμων προδιαγραφών» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή