Την βαθιά ανησυχία του για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα, διατυπώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή που απέστειλε το Σάββατο στην επικεφαλής του ΔΝΤ, έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Στην επιστολή του προς την Κριστίν λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εξηγήσεις για όσα έγιναν γνωστά, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα αν όσα προκύπτουν από τη συνομιλία αποτελούν επίσημες θέσεις του Ταμείου, ενώ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ για κατ' ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις και για τις επόμενες κινήσεις του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ζήτησε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Ο κ. Παυλόπουλος στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό τάχθηκε υπέρ της ανάληψης από τον ESM του ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι τα στελέχη του ESM διαθέτουν καλύτερη τεχνογνωσία.
Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.
Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»
Η επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αναμενόταν να αποσταλλει απο τον πρωθυπουργό, στον απόηχο της δημοσίευσης από το WikiLeaks διαλόγων κορυφαίων στελεχών του Ταμείου, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, το χρέος και την αξιολόγηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές για την ατζέντα που ακολουθεί ο κ. Τομσεν και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ευρώπη, μη διστάζοντας να θέσει με τους χειρισμούς του σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή και χωρίς να αναγνωρίζει την πίεση που το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα υφίσταται από την οικονομική κρίση αλλά και από το προσφυγικό.
Ειδικότερα, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι από τις συνομιλίες αποκαλύπτεται ότι υπάρχει σχεδιασμός ακόμη και για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με επίγνωση των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει στο βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ διατυπώνεται εμμέσως εκβιασμός προς την κα Μέρκελ. Ολα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν άπο τον κ. Τσίπρα στις επικοινωνίες που έχει ζητήσει να κάνει με την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ είχε κύκλο επαφών και με τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Από τη στάση της κυβέρνησης αλλά και το διάλογο μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργείται το έδαφος για ρήξη της Αθήνας με το ΔΝΤ, εκτός κι αν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας στην επιστολή Τσίπρα, «αδειάσει» τον κ. Π. Τόμσεν.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τους διαλόγους μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος φέρεται να ανοίγει την πόρτα εξόδου του Ταμείου από την Ελλάδα.
«Οπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου», φέρεται να επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη», ήταν – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – η απάντηση του Πρωθυπουργού.
Επικοινωνία με αρχηγούς
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τον κ. Μητσοτάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιφυλάσσεται. Γαλάζια στελέχη, πάντως, που έχουν διαχειριστεί διαπραγματεύσεις και κατά το παρελθόν κάνουν λόγο για «δραματοποίηση» εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ αναδεικνύουν και μία πραγματικότητα ότι, δηλαδή, η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αξιολόγηση καθιστά τη χώρα έκθετη σε ακραίες πιέσεις.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε επίσης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα «σοβαρό θέμα» και ζητώντας συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Δεσμεύτηκε δε ότι θα τους ενημερώσει για κάθε εξέλιξη.
Η κα Γεννηματά σε δηλώσεις της, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν την ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της παράταξης.
Ο κ. Θεοδωράκης, κατά πληροφορίες, ρώτησε τον πρωθυπουργό, αν η παρακολούθηση που οδήγησε στις αποκαλύψεις έγινε επί ελληνικού εδάφους και ο κ. Τσίπρας φέρεται να απάντησε ότι πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα εξέφρασε τη θέση ότι αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ-ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ-Γερμανία από την άλλη. Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτές οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του χρέους, όπου η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει μείωση του χρέους με νέο πακέτο σκληρό μέτρων, ουσιαστικά νέο μνημόνιο, ενώ η πλευρά της ΕΕ/Ευρωζώνης -μαζί και η ελληνική κυβέρνηση- υλοποίηση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας του τρίτου μνημονίου.
Να δωθούν εξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητά με ανακοίνωση της η Ενωση Κεντρώων και τονίζει πως τα επικοινωνιακά παιχνίδια κάνουν μόνο κακό στη χώρα. Ταυτόχρονα κάνει λόγο για έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης και επαναφέρει την πρόταση της για οικουμενική κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αντί των συναινέσεων που ζητά ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», υπογράμμιζαν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης, στον απόηχο των αποκαλύψεων, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου με υπουργούς και συνεργάτες του.
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλαδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου», τόνισε σε δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.