Πρόεδρος με ορίζοντα 5ετούς θητείας

Πρόεδρος με ορίζοντα 5ετούς θητείας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εντελώς νέο καταστατικό για τη «Ν.Δ. από την αρχή» που ευαγγελίζεται ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 22-24 Απριλίου. Ενα καταστατικό, γνώστης του οποίου παραμένει επί του παρόντος ένας κλειστός κύκλος συνεργατών του, καθώς είναι ενδεικτικό ότι στη διαμόρφωσή του δεν έχουν την παραμικρή εμπλοκή οι νομικοί του κόμματος, αλλά στελέχη εκτός «γαλάζιων» τειχών που έχουν μεταξύ άλλων αναλάβει να… ξεσκονίσουν τα καταστατικά και των «αδελφών» κομμάτων του ΕΛΚ.

Οι προβλέψεις του νέου καταστατικού είναι ενδιαφέρουσες, ταυτόχρονα όμως αναμένεται να προκαλέσουν πολλές συζητήσεις και, πιθανώς, αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο καταστατικό θα προβλέπει θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος, η οποία ορίζεται 5ετής. Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου διαστήματος θα υπάρχει επαναβεβαίωση της ηγεσίας, εκτός βέβαια από την περίπτωση που η θητεία λήξει ενόσω ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί και την ιδιότητα του πρωθυπουργού, όπου ευλόγως παρατείνεται.

Επιπλέον, προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου κάθε δύο χρόνια, αντί των τεσσάρων σήμερα, μέσω του οποίου (εκλογή συνέδρων, τοπικών κ.ά.) θα ανανεώνονται και τα κεντρικά όργανα του κόμματος.

Οι διατάξεις, ωστόσο, που προκαλούν ήδη αντιδράσεις και επί των οποίων φαίνεται ότι θα δοθεί και η μάχη των συσχετισμών, τους οποίους ήδη επιχειρούν να καταγράψουν και να διαμορφώσουν τα διάφορα κέντρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφορούν την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο δηλαδή, την Εκτελεστική Γραμματεία, καθώς και τον ρόλο βουλευτών και ex officio στελεχών σε αυτά.

Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να «ανοίξει» το κόμμα σε ανθρώπους της αγοράς και της κοινωνίας, και, μέσω αυτής της μετάγγισης, να περιοριστεί και η ισχύς των «παραδοσιακών» μηχανισμών του κόμματος.

Ετσι, στη θέση της σημερινής Πολιτικής Επιτροπής των περίπου 500 μελών (άλλοι εκλεγμένοι και άλλοι λόγω θέσης, δηλαδή βουλευτές, δήμαρχοι, επικεφαλής οργανώσεων κ.λπ.), το «σχέδιο Μητσοτάκη» προβλέπει ένα σαφώς μικρότερο όργανο, αποτελούμενο από 100 μέλη (σ.σ. με «γραμμή υποχώρησης» τα 150). Το μυστικό είναι ότι όλα τα μέλη της Π.Ε. θα πρέπει να εκλεγούν από το σώμα του συνεδρίου, ενώ σε ό,τι αφορά τους βουλευτές προβλέπεται ότι ένας μικρός αριθμός εξ αυτών, ενδεικτικά 10, θα αθροίζονται στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αφού όμως εκλεγούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Σε επίπεδο «ψηφοδελτίων»

Συζητήσεις προκαλεί και η συζήτηση για «προκριματικές» εκλογές, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια. Κατά μία εκδοχή, οι προκριματικές θα αφορούν και τους εν ενεργεία βουλευτές, που όμως έλκουν ήδη τη νομιμοποίησή τους από την κοινή γνώμη.

Κατά ένα άλλο σενάριο, τη σημερινή ρύθμιση για αποστολή προτάσεων σχετικά με τους υποψηφίους, που, ούτως ή άλλως, υποβάλλουν οι νομαρχιακές της Νέας Δημοκρατίας  (σ.σ. ασχέτως αν λαμβάνονται υπ’ όψιν ή όχι από τον εκάστοτε αρχηγό), θα διαδεχθούν τοπικές εκλογές, που όμως δεν θα αφορούν τους εν ενεργεία βουλευτές. Αντιστοίχως, δεν τίθεται θέμα «ορίου ηλικίας» για τα ψηφοδέλτια, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πατέρας του οποίου είχε επιβάλει σχετική διάταξη πριν από 30 έτη! Το σενάριο απερρίφθη όχι μόνον λόγω πιθανών αντιδράσεων, αλλά και διότι η Νέα Δημοκρατία, ακόμη τουλάχιστον, έχει σημαντικό ποσοστό της εκλογικής της βάσης στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους αντιπροέδρους, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του αριθμού τους σε επίπεδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ενδεικτικά, πέντε αντιπρόεδροι), χωρίς πάντως να αποκλείεται η αύξηση του αριθμού των θέσεων, που κατέχουν οι κ. Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, κατά μία.

Προφανώς, αρκετές από τις αλλαγές που εισηγείται ο κ. Μητσοτάκης ανατρέπουν ισορροπίες, γεγονός που εξηγεί και την υπόγεια μάχη που δόθηκε, τα τελευταία 24ώρα, σχετικά με την αύξηση του αριθμού των αιρετών στο συνέδριο αλλά και τις προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να είναι υποψήφιος σύνεδρος. Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις και εκατέρωθεν τελεσίγραφα, που έφτασαν να αφορούν μέχρι και τη συμμετοχή των Οννεδιτών στις σημερινές εκλογές, επετεύχθη ανακωχή και, αρχής γενομένης από απόψε, άπαντες ξαναμετρούν τις ομάδες επιρροής τους ενόψει συνεδρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή