Πού «επενδύει» ο Τσίπρας για συμφωνία

Πού «επενδύει» ο Τσίπρας για συμφωνία

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 του μήνα και η πρώτη αξιολόγηση να έχει εγκριθεί σε επίπεδο Eurogroup πριν από το Πάσχα, με την προηγούμενη ψήφιση από τη Βουλή όλων των μέτρων, από το φορολογικό και το ασφαλιστικό έως τη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, εκπέμπει η Αθήνα, παρότι στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ θεωρείται πως η απόσταση που χωρίζει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι μεγάλη και ότι απαιτείται σαφώς περισσότερος χρόνος, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Η προσδοκία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για αξιολόγηση-εξπρές εδράζεται εν πολλοίς στην εκτίμηση πως θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, καθώς στις ΗΠΑ και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνωρίζεται τόσο το πολιτικό κόστος που εισπράττει η κυβέρνηση λόγω προσφυγικού όσο και ο κίνδυνος η Ελλάδα να εισέλθει σε νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της επαρχίας, που το τελευταίο τρίμηνο τελούσαν υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους για τα επερχόμενα μέτρα, πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις παρενέργειες του προσφυγικού στις εκλογικές τους περιφέρειες, εξέλιξη που έχει μεταφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, που στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκε στην Αθήνα όχι μόνον με τον κ. Τσίπρα αλλά και με την κ. Φώφη Γεννηματά –και κατά ορισμένες πληροφορίες με τον Στ. Θεοδωράκη– έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης να υπερψηφιστούν και από δυνάμεις πέραν της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέτοντας παράλληλα εκ νέου και ζήτημα συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα, εξέλιξη που επί του παρόντος απορρίπτουν τόσο η πρόεδρος των «πράσινων» όσο και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Πέραν, δε, της επίκλησης των εσωκομματικών προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίσει, στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, ώστε να επικεντρωθεί στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εάν «χαθεί ο έλεγχος» στο προσφυγικό, το πλήγμα δεν θα είναι καίριο μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα στο οποίο επενδύει η Αθήνα προβλέπει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 του μήνα.

Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια να ψηφιστούν πριν από το προγραμματισμένο για τις 22/4 Eurogroup, ώστε το τελευταίο να δώσει το σήμα για την εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα, αλλά και για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εναλλακτικά, κατά τις ίδιες πηγές, εάν υπάρξουν μικρές καθυστερήσεις σε ορισμένες πτυχές της διαπραγμάτευσης, τα όποια μέτρα θα μπορούσαν να ψηφιστούν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Βουλή και να υπάρξει νέο έκτακτο Eurogroup στις 27 ή 28/4.

Οπως προαναφέρθηκε, η αισιοδοξία της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν βρίσκεται σε αντιστοίχιση με τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις Βρυξέλλες και την έδρα του ΔΝΤ. Ετσι, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για δύο εναλλακτικά σενάρια απεμπλοκής, εάν διαπιστωθεί ότι το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στη θέση περί της ανάγκης λήψης μέτρων της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Το πρώτο σενάριο προβλέπει να υπάρξει συμφωνία για μέτρα της τάξης του 3% –καθώς υπάρχει σύγκλιση Αθήνας και Κομισιόν– και «ρήτρα» σύμφωνα με την οποία, αφού καταγραφεί η απόδοση όσων εξ αυτών τεθούν σε εφαρμογή, εάν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, να εξεταστεί η πιθανότητα και νέων παρεμβάσεων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει «χαλαρότερη» συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεπεραστεί ο δύσκολος κάβος της πρώτης αξιολόγησης.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος

Προκειμένου να περάσει από τη διακεκαυμένη ζώνη του επόμενου διμήνου, ο κ. Τσίπρας είναι εμφανές πως επενδύει στη δημιουργία σκηνικού πόλωσης με όχημα την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ, η οποία δρομολογείται. Οπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, οι κλήσεις για κατάθεση στην επιτροπή θα είναι στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή θα κληθούν οι πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου τοποθετείται σε δεύτερο πλάνο. Πάντως, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, η απόπειρα του πρωθυπουργού να αλλάξει την ατζέντα μέσω της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη, δεν αποδίδει, ενώ είναι προφανές ότι το όλο θέμα δεν αφορά τις νυν ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Δύο διαφωνίες με μήνυμα

Η επιλογή της Βασιλικής Κατριβάνου και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική γραμμή στο άρθρο του ν/σ για το προσφυγικό που αφορά τον προσδιορισμό του χρόνου εξέτασης αιτημάτων ασύλου στις 14 ημέρες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η κ. Κατιβάνου καταψήφισε και η κ. Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρούσα» στο εν λόγω άρθρο, έχοντας και οι δύο εκφράσει προηγουμένως τη διαφωνία τους. Από το Μαξίμου επέλεξαν να υποβαθμίσουν το θέμα και κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι, αφού και οι δύο ψήφισαν επί της αρχής, δεν αποτελεί ζήτημα η διαφοροποίησή τους και η διαφωνία τους για λίγες ημέρες στη διαδικασία ασύλου. Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η διαφοροποίηση δύο βουλευτών αποκτά άλλη σημασία, δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας και των δύσκολων νομοθετημάτων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Η πίεση προς τους βουλευτές αυξάνεται τόσο από τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού όσο και ενόψει της νομοθέτησης σκληρών μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή